sibirski dren

Preko zime lahko okolico doma polepšamo z zasaditvami v koritih, košarah ali okrasnih loncih, ki jih postavimo bodisi na balkon ali teraso bodisi ob vhod ali na okensko polico, če je dovolj široka.

Zdaj je čas, da mislimo tudi na pomlad in dobro je, da pri zasaditvah kombiniramo rastline, ki bodo krasile našo okolico tako jeseni kot tudi pozimi in nato spomladi.

zasaditev november

(Foto: Profimedia)

Katere rastline izbrati?

V večji lonec lahko zasadimo recimo sibirski dren, ki je posebej dekorativen prav pozimi. Gre za grmovnico, ki ji pozimi listje odpade, do izraza pa pridejo močno rdeče veje. Poleg lahko zasadite tudi drobnocvetne mačehe, ki se bodo lepo prevešale preko roba okrasnega lonca. Lepo bo tudi, če dodate žafran, hebe, morda zimzelene listavce, telohe, miniaturne iglavce ali tudi spomladansko oziroma jesensko reso. Kljub imenu, bo verjetno še bolje, da namesto jesenske izberete spomladansko. Ta se bo preko zime lepo razpirala in spomladi krasno zacvetela.

Rastline, ki jih lahko zasadimo v različnih kombinacijah, so  med drugim skimija, bršljan, travo imperato. V sredino zasaditve lahko vključite tudi ciklamo. Če boste imeli lonec postavljen tesno ob oknu na polici, bo morda preživela tudi zmrzal. In zakaj na sredino? Ker bo tam imela največje zavetje. Tudi okrasno zelje bo delovalo dekorativno, zasadite lahko manjši brin, bršljan …

Ne pozabite na pomlad!

V lonce z zimskimi zasaditvami umestimo tudi čebulice, iz katerih bodo spomladi pognali lepši zeleni poganjki in zacveteli pisani cvetovi tulipanov in narcis. Za zasaditve v loncih so primernejše nizke okrasne čebulnice.

zasaditev november

(Foto: Profimedia)

Kako se lotiti?

Izberite primerno velike posode. Ko jih pripravljate, najprej na dno naložite nekaj kamnov, lahko tudi črepinje počenih lončenih cvetličnih loncev, ali pa nasujte nekaj grobega peska – karkoli, da se odtočna luknjica ne zabaše z mokro zemljo in bo voda lahko odtekala.

Nasujte zemljo do ¾ lonca in naložite čebulice. Pri umeščanju čebulic v posodo upoštevajte, da se čebulice naloži za približno 3-kratnik višine čebulice globoko. Če kombiniramo večje in manjše čebulice, večje postavimo globlje, preko nasujemo substrat in nato naložimo še manjše.

Če smo čebulice naložili ob obodu lonca, na sredino lahko zasadimo kakšno okrasno grmovnico, ali pa razporedimo katero drugo rastlinje, ki bo krasilo našo okolico, vse dokler spomladi ne bodo pognale in zacvetele še čebulnice.

Da dodate zasaditvi poseben pečat, lahko dodate tudi kakšno okrasje, figurice, dekorativne trakove, pletene kroglice iz vrvi …