Vrtna loboda

(Foto: iStock)

Vrtna loboda ali francoska špinača je še ena koristna zelenjadnica, ki je enostavna za pridelavo. Sicer je odvisno od sorte, a načeloma zraste od 60 centimetrov pa vse do 2 metrov. Listki so lahko svetlo ali temno zeleni, vijolični, rdečkasti ali celo dvobarvni. Zaradi atraktivnega videza vrtno lobodo marsikdo goji za okras, kar je škoda. Listki so namreč užitni in jih lahko uporabljamo podobno kot klasično špinačo.

Nikar ne zavrzite olupkov

Za ljubitelje sladkega krompirja

Ga poznate?

Setev

Na semenskih vrečkah boste našli informacijo o tem, da lahko lobodo sejemo od marca naprej. A Tina in Metka raje počakata na april, da se tako prst kot ozračje nekoliko ogrejeta. V zaščitenih prostorih velja drugače; če je vreme ugodno, lahko v rastlinjakih sejemo lobodo tudi kak mesec prej. Na vrtu za setev izberemo sončno mesto, kjer se tla hitreje ogrejejo. Sejemo lahko do konca maja in potem spet od avgusta naprej. Vrtna loboda visoke vročine ne prenaša najbolje in kar hitro požene cvetno steblo.

V naslednji oddaji VRTIČKANJE, ki bo na sporedu v nedeljo 15. aprila ob 18.15 na POP TV, bosta Tina in Metka pod drobnogled vzeli priljubljene narcije. Oddajo si že lahko ogledate na VOYO.

Vrtna loboda

(Foto: VOYO)

Vrtne lobode ne sejemo oziroma sadimo v bližino njenih sorodnic. To so rdeča pesa, blitva, sladkorna pesa, amarant, klasična špinača in jagodna špinača.

Sejemo jo na razdalji približno 30 centimetrov. Pripravimo 2-2 centimetra globok jarek, pri čemer nam bodo prav prišle sejalne grablje. Če jo želimo pridelovati za mlade listke, semena razporedimo na razdalji od 2-5 centimetrov. Če pa želimo pridelovati večje rastline, izberemo razdaljo med 5 in 10 centimetrov. Po setvi jarek zagrnemo s prstjo.

Nabiranje

Loboda hitro zraste, zato jo lahko sejemo celo sezono. Listke lahko pobiramo, ko zrastejo vsaj 6 centimetrov. Če pa želimo, da se bo rastlina obrasla, pustimo vsaj polovico listkov.

Mladi listki lobode so nekoliko slani, a polni mineralov, vitaminov in rudninskih snovi. Lahko jih uporabljamo presne kot dodatek solati ali za napitke. Če jih toplotno obdelamo, lahko pripravimo nadev za palačinke, pite in lazanje, najpogosteje pa lobodo uporabljamo kot špinačo.

Po trgovinah bomo lobodo iskali zaman, saj listki zelo hitro ovenijo.

Pridelava semen

Loboda je enoletnica in enodobna rastlina. To pomeni, da so v isti rastlini združeni ženski in moški cvetovi. Cvetovi so majhni, po navadi združeni v socvetja in v obliki sestavljenega klasa. Barve cvetov so zelenkaste ali rdečkaste, odvisno od sorte. Ko se dnevi začnejo daljšati in se poviša temperatura, loboda rada požene cvetno steblo in zraste v pravo velikanko; takrat ji omogočimo oporo. Če imamo na vrtu posajenih več vrst lobode, jih zaščitimo pred križanjem.

Ko cvetovi odcvetijo, se razvijejo ’cekinčki’, ki ščitijo semena. Ko se večji del rastline posuši, cekinčke odstranimo in jih do konca posušimo v suhem, zračnem in toplem prostoru. Ko so vsa semena suha, ’cekinčke’ oluščimo in semena shranimo v papirnate vrečice ali steklene kozarce.

Vrtičkanje pasica