Grozdje je sadje, ki ga lahko uživamo kar tako, presnega, iz njega naredimo sok, če tega prepustimo alkoholnemu vretju, pa iz njega nastane vino. Grozdje je zaradi B-vitaminov izjemno koristno za prebavo, poleg tega pa je polno antioksidantov (flavonoid kvercitin, barvila antocianim, ki se nahajajo v kožici grozdnih jagod ter elaginska kislina) in vitaminov ter mineralov. Ima visoko vsebnost sladkorja, zato je dober, kadar nam primanjkuje energije. Fosfor bo odlično del možganom in živcem, kalcij pa pomagal krepiti kosti in zobe. Vsebuje tudi mangan, ki je koristen za ščitnico. 

Grozdje

(Foto: Thinkstock)

Črno ali belo?

Tako črno kot belo grozdje sta koristna za zdravje, če ju uživamo v mejah normale. Če si želite v telo vnesti več antioksidantov, potem pa si raje privoščite črnega, saj jih črno grozdje vsebuje več.

Ne pretiravajte ...

 ... ker je grozdje skoraj vedno škropljeno. Običajno kmetje vedo, kdaj morajo prenehati s škropljenjem, a vseeno je pomembno, da ga pred uživanjem (če nismo zares prepričani, da ni bilo škropljeno), speremo pod tekočo vodo in tako odstranimo morebitne ostanke škropiv.

Trgatev

(Foto: Thinkstock)

V manjših količinah, to je do 150 gramov na dan, je uživanje grozdja priporočljivo za vse, ki nimajo težav z želodcem ali alergijami. Pri uživanju morajo biti previdni tisti, ki imajo sladkorno bolezen, saj vsebuje precej sladkorja, ali težave z ledvicami zaradi vsebnosti kalija. Kalija je v grozdju sicer okoli 10-krat manj kot v bananah, pa vendar se mu morajo ledvični bolniki izogibati. S kuhanjem se delež kalija zmanjša, tako da je za takšne osebe bolj primerno uživanje kuhanega sadja. Za sladkorne bolnike velja, da lahko grozdje uživajo v skladu s predpisanim prehranskim načrtom.

Grozdna dieta

Grozdje je znano tudi po tem, da od znotraj očisti naše telo. Proti zaprtju dobro deluje sveže grozdje, grozdni sok pa proti driski. Uživa se ga tudi v sklopu tako imenovane grozdne diete, s katero naj bi stanje izboljšali celo bolniki z rakom, a učinki takšne diete niso znanstveno dokazani. Prav zato se grozdna dieta, tako kot vse enostranske diete, odsvetuje še posebej v primeru slabega zdravstvenega stanja. 

Grozdje

(Foto: Thinkstock)