dominvrt
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ROŽE IN VRT

Kako na domačem vrtu pridelati hren?

21.04.2019, 8:48
0

Nekaj razlogov, zakaj bi hren morali uživati vse leto ter kako ga pridelati kar na domačem vrtu.

Velike noči si ne predstavljamo brez jajc, pa tudi ne brez hrena. Najbolje je, če ga vzgojimo kar doma na vrtu. Sveže izkopane korenine namreč vsebujejo vse aromatične in zdravilne snovi. Hrenove korenine za prehrano izkopavamo od septembra do aprila. Če za hren ne poskrbimo pravilno, sicer korenine zrastejo, a so zverižene in deljene s polnostranskimi koreninami. Hren je izjemno vzdržljiv, zato je potreben globok izkop. Vsaka ’pozabljena’ koreninica namreč požene in potem se kar sam razraste ter raste tam, kjer ne želimo.

Hren gojimo zaradi korenine, ki je pekočega okusa in pikantnega vonja.
Hren gojimo zaradi korenine, ki je pekočega okusa in pikantnega vonja./ FOTO: iStock

Hren torej gojimo zaradi korenine, ki je pekočega okusa in pikantnega vonja. Največ ga uporabljamo v kulinariki, ker pa je bogat z zdravilnimi učinkovinami, je dobrodošel tudi v domači lekarni. Poleg ostrih gorčičnih olj hren vsebuje še veliko vitamina C, kalij, vitamine skupine B in druge učinkovine. 

Ne glede na vse ne smemo pretiravati s količino. Raje ga uživajmo večkrat po malo. Nariban hren začne hitro temneti, saj na zraku oksidira, gorčična olja pa začnejo izgubljati učinek, zato ga je treba zmešati z drugimi živili (smetano, majonezo, jabolki ...) ali pa pokapljati z limono ali kisom.

Razmnoževanje hrena

Kako hren pridelati na domačem vrtu? Spomnili smo se na Metko in Tino, ki sta v oddaji Vrtičkanje razložili, kako nam to lahko uspe. Vse oddaje vseh sezon so še vedno dostopne na naši spletni strani VOYO, tako da vabljeni k ogledu!

Metka in Tina sta se odločili, da za spremembo poskusita hren posaditi v lonec. Odstranili sta korenino za uporabo ter zeleni del, tisti vmesni delček rastline, kjer je ostalo še malce korenine in zelenja, pa sta posadili v lonec. Koreninice, ki izrastejo in so dolge od 15 do 30 centimetrov ter debele od enega do dveh centimetrov, pa uporabimo za razmnoževanje. Iz njih pripravimo koreninske reznice, in sicer tako, da jim odstranimo vse male koreninice, poleg tega jih zgoraj odrežemo ravno, spodaj pa poševno.

Kako hren pridelati na domačem vrtu?
Kako hren pridelati na domačem vrtu?/ FOTO: iStock

Posadimo jih na vrt ali v lonec, in sicer pod kotom 45 stopinj. Metka je reznice posadila kar v lonec, Tina pa jih je nekaj za vsak slučaj posadila na vrt. Mesto je hrenu našla med mladim krompirjem, saj sta odlična soseda. Hren namreč krompirju odganja škodljivce in izboljša okus. Je pa hren odličen tudi v sadovnjaku, kjer varuje sadno drevje pred škodljivci. Tina je s sadilnim klinom naredila luknjice, vanje dodala kompost in nato še reznice ter jih prekrila s prstjo.

Kadar sadimo več korenin, naredimo približno 30 centimetrov globok jarek. Vanj nasujemo okoli 20 centimetrov komposta, vanj pot kotom polagamo reznice. Te nato zakrijemo, da nastane greben. Sicer pa hren dobro uspeva v vseh vrstah tal, na soncu in v senci. V težkih ilovnatih tleh bo bolj vlaknast, v peščenih tleh bo imel nekoliko slabšo aromo, v globokih humusnih tleh pa močno aromo. V sušnih letih bodo korenine hrena veliko bolj pekoče.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Oskrba hrena poleti

Če želimo lepe, ravne in gladke korenine, brez truda ne bo šlo. Čaka nas kar nekaj ročnega dela, saj se moramo posvetiti vsaki rastlini posebej. V juniju se lotimo utiranja. To pomeni, da odstranimo vse drobne koreninice. Rastlino izkopljemo in male koreninice potrgamo kar z rokami, nato jo zakopljemo nazaj. Seveda ne smemo pozabiti na zalivanje.

Kot rečeno hren izkopavamo od septembra do aprila. V prihodnjih dneh se bo sicer znašel na večini slovenskih miz, nikar pa nanj ne pozabite niti med letom.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Zakaj SDS cen slovenskih vinjet ne more ...
ŠPORT
Espargaro: Vedno bližje smo najboljšim, stopničke ...
POP IN
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Ideja za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Anamaria Goltes: So povsem naravne!
MOSKISVET.COM
Ilka sporočila veselo novico!
BIBALEZE.SI
Slavne mame zvezdnikov, ki obvladajo Instagram
CEKIN.SI
Koper, Piran ... nepremičnine na voljo po ...
DOMINVRT.SI
Majhno stanovanje? Tako ga lahko optično povečate!
ZADOVOLJNA.SI
Z eno masko za obraz do popolne kože čez noč