Lubenice

(Foto: VOYO)

Anka je za začetek poudarila pomembnost položene folije in namakalnega sistema. Pri njih gojijo dve vrsti, in sicer lubenice Top Gun in lubenice Sugar Baby, pomembno pa jim je, da pravočasno dozorijo.

Vzgoja lubenic se začne aprila. Za začetek je treba vzgojiti (ali kupiti) sadike, ki jih enkrat v sredini maja posadimo na prosto. Lubenice potrebujejo predvsem sonce, vodo in toploto, zato pri Anki na vrt oziroma njivo najprej položijo črno folijo, da se zemlja dobro segreje, in šele nato posadijo sadike.

Več o lubenicah izveste v 10. oddaji 4. sezone VRTIČKANJE, ki je že na ogled na VOYO.

Ponekod kot zaščito pred močno pripeko uporabljajo časopisni papir, Anka pa pravi, da se te metode ne poslužuje, saj pri nas ni tako močnega sonca, do neke mere pa njihovim lubenicam zaščito nudi kar plevel, ki raste vmes. V malce hladnejšem poletju bodo sicer zrasli večji plodovi, a bodo dozoreli nekoliko pozneje.

Tako kot pri paradižniku je tudi pri lubenicah priporočljivo pinciranje, in sicer ko so rastline manjše, jim odstranimo vrhove, da se lepše razrastejo in da je pridelek boljši, razvije se tudi več plodov. So pa lubenice kar zahtevne. Napadajo jih voluharji in polži, pa tudi plesen in pršice.   

Lubenica

(Foto: Thinkstock)

Pobiranje lubenic

Lubenice so zrele po približno treh mesecih. Toda kako pravzaprav preproznamo, da so ravno prav zrele in sočne, da jih lahko poberemo? Kot je pojasnila Anka, bi morale dozoreti okoli 75 dni po sajenju, to pa lahko preverjamo s trkanjem. No, ja, za to je treba imeti že nekaj občutka in ostra ušesa, zato se mnogi raje zanašajo na vitico oziroma pecelj, ki mora biti pri zreli lubenici čisto suh. Sicer pa ponekod lubenice zorijo tudi do septembra.

Štirioglate lubenice

V Prlekiji pa kot zanimivost pridelujejo tudi štirioglate lubenice, ki ne zrastejo iz štirioglatih semen, pač pa za to uporabljajo poseben prozoren štirioglat kalup. V primernem trenutku ta kalup namestijo okoli lubenice, in če so pogoji ustrezni, če torej sonce ni premočno in je temperatura ravno pravšnja, potem plod dobi štirioglato obliko. Čeprav se sliši enostavno, ni čisto tako, saj je potrebna posebna pazljivost tudi pri odstranjevanju kalupa.

Skladiščenje lubenic

Večina lubenice hrani kar v hladilniku, a kot pravi Metka, to ni dobro za želodec, pa tudi aromo izgubijo. Najbolje je lubenice skladiščiti v kleti, kjer je temperatura tudi najbolj ustrezna, pred uporabo pa jih vseeno lahko za kakšno uro damo v hladilnik. Sicer pa so – logično – najboljše lubenice sveže, neposredno z vrta.

Sicer je lubenica sestavljena iz približno 90 odstotkov vode, preostali del pa predstavljajo vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo. Poleg tega lubenica skriva veliko vitamina A, ki je pomemben za zdravje oči in v boju z virusnimi infekcijami. Večja rezina lubenice zadosti skoraj polovici dnevnih potreb po vitaminu C, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema. Je tudi bogat vir vitamina B6, ki ga telo rabi za nastajanje možganskih kemikalij, kot so seratonin, melatonin in dopamin. Vsebuje tudi veliko likopena, eno ključnih snovi v boju proti srčnim boleznim. Lubenica je tudi vir citrulina, aminokisline, pomembne za celjenje ran.