Kopalnica je glede na namembnost ponavadi umeščena v tisti del stavbe, kjer so pogoji najmanj optimalni. Se pravi je orientirana proti vzhodu ali severu, velika okna, ki bi omogočala bogatejšo osvetljenost, pa so bolj izjema kot pravilo. A tudi takšni pogoji so za nekatere vrste okrasnih sobnih rastlin idealni. 

Idealen izbor za temne kopalnice

Kopalnica velikokrat velja za pretemen prostor, da bi tam lahko uspevalo kakšno zelenje, pa temu ni čisto tako. Če je tudi v vaši le malo naravne svetlobe, je to okolje kot nalašč za vzgojo nekaterih praproti. Z nadpovprečno vlažnostjo in senčnim mestom so pogoji skoraj takšni, kot v naravnem okolju, kjer omenjene rastlinske vrste uspevajo. Čudovita izbira za popestritev kopalniških prostorov so naprimer venerini laski ali gnezdasti sršaj. 

Pričarajte pravo tropsko oazo 

Če bi v kopalnici radi imeli pravo malo oazo, potem sta odlična izbira betlova palma in kariota oziroma ribja palma. Zeleni lepotici sicer zahtevata malo več prostora, zato so zanje prmerne malo bolj prostorne kopalnice. Betlovo palmo (Areca) zagotvo poznate, saj najde prostor v skoraj vsakem modernem domu, poleg kopalnice pa se odlično obnese tudi v ostalih dnevnih prostorih. Tam jo je za zagotavljanje zadostne vlažnosti treba poleg zalivanja tudi dodano škropiti, saj se v nasprotnem primeru razvejani listi začnejo sušiti. 

Rajske razmere si lahko pričarate tudi v manjših kopalniških prstorih. V vlažni in topli klimi se na primer izredno dobro počuti vrizeja iz družine bromelijevk. Občutno pa bomo kopalnico polepšali tudi z izborom orhidej. Širokolistne predstavnice te vrste imajo raje nižje temperature in visoko zračno vlažnost, zato jih poleg kopalniških okenskih polic najpogosteje najdemo tudi na kuhinjskih.

Orhideja

Orhideja (Foto: iStock)

Poleg zgoraj omenjenih okrasnih lončnic bodo pridih eksotike v vaši kopalnici pričarale še bledožilna maranta, flamingovec, hišna sreča, pileja, kraljeva begonija, spatifil in betičnik. Vlažno in toplo klimo v kopalnici odlično prenašajo tudi sobne rastline iz družine bromelij, naprimer guzmanija. Večini je najbolj poznana po barvitem socvetju (največkrat rdeče barve), ki rastlino krasi celo več mesecev.  

Jan Robin #svetsobnihrastlin

Pileja (Foto: Aljoša Kravanja)

Za kopalnice, ki niso ogrevane ves čas, so izredno primerni usodovec, perutkarica ali cisus.

Okrasne posode za piko na i 

Keramične ali glazirane glinaste posode v kopalniših prostorih delujejo zelo prijetno, sploh če barvno sovpadajo, se navezujejo na barvo keramične obloge ali celo tvorijo smiselne barvne kontraste. Prikupen dodatek k rastlinju so tudi raznobarvni stekeni kamenčki ali le pest belih prodnikov. Ti imajo poleg estetske vrednosti tudi uporabno funkcijo. Če jih položimo na vrhnjo plast prsti, v katero je posajena rastlina, tam preprečujejo nastanek plesni in preženejo gobarice.

Poleg poigravanja z dekorativnimi posodami in kamni pa v kopalnici izredno dobro lahko izkoristimo učinek ogledal. Če okrasne lončnice namestimo neposredno pred zrcalo, bodo izgledale še bolj atraktivno. Pazimo le na smiselno razdaljo, da nas v prostoru ne bodo ovirale.