zelišča

(Foto: Profimedia)

Rožmarin, timijan, sivka, origano sicer lahko prezimijo na prostem, a če jih boste želeli uporabiti pri kuhanju, jih boste morali preseliti v bivalne prostore. Slednje pa je nujno za lovor ali baziliko, ki zmrzali ne preživita. In kaj morate storiti?

Najlažje boste preselili origano, timijan, drobnjak in meto. Preprosto izruvajte rastline, otresite zemljo z njihovih korenin in jih posadite v lonček, ki ste ga napolnili s šoto, kompostom ali humusom iz mletega lubja. Lončke nekaj tednov še pustite na prostem, v bolj senčnatem predelu, nato jih preselite.

zelišča

(Foto: Profimedia)

Ker ima peteršilj dolgo korenino, boste morali kopati globlje in ga tudi posaditi v globlji lonček. Od 20 do 25 centimetrov naj bi zadostovalo.

Malce večji zalogaj je morda rožmarin, ki se je preveč razbohotil. V tem primeru mu lahko odrežete 10 centimetrov dolgo, zdravo in močno vejico, ki je spodaj že olesenela. Posmukajte spodnje lističe in vejico zasadite v zemljo za podtaknjence. Četrt podtaknjenca zasujte z zemljo, zalijte in postavite v senco. Po nekaj tednih ga prinesite v prostor, v katerem naj ne bo več kot 10 stopinj Celzija, a naj bo v njem dovolj svetlobe.

Enako velja za lovor, ki sicer ne preživi zmrzali, a mora kljub temu prezimiti v hladnejšem prostoru.

Baziliko, ki je zelo občutljiva na mraz, lahko vzgojite iz semen svojih starejših rastlin, ali pa kupite lonček z manjšo rastlino, ki ga postavite na svetlo. Enako lahko to storite z meto.

Da bodo vaše začimbe lepo uspevale, jim priskrbite veliko svetlobe. Če ne gre drugače, jim pomagajte z lučmi za gojenje.

Ne pretiravajte

Seveda ne smete pozabiti na zalivanje, a vedeti morate, da prav vse ne marajo preveč namočene prsti. Takšni so denimo timijan, sivka in rožmarin, peteršilj ima za razliko od njih rad več vlage. Kdaj potrebujejo vodo, lahko preverite tako, da v zemljo potisnete prst. Če je vrhnji sloj debeline treh centimetrov suh, potem je čas za zalivanje.

Bodite pozorni tudi na škodljivce, ki se morda skrivajo na rastlini in bi jih lahko prenesli na ostala zelišča, zato jih dobro preglejte, predvsem pod listi.

zelišča

(Foto: Profimedia)