Gobarjenje

V Sloveniji poznamo približno 3000 vrst gob, med njimi je okoli 200 strupenih. (Foto: iStock)

Gobarjenje je v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo.

Priporočljivo je zmerno uživanje gob, kot dodatek k različnim jedem je v navadi v večini kuhinj, vendar pa moramo skrbno pretehtati oziroma dobro poznati vrste gob, ki jih uživamo, kajti številne med njimi so strupene, so opozorili na NIJZ.

V Sloveniji poznamo približno 3000 vrst gob, med njimi je okoli 200 strupenih. Strupi v gobah so kemične snovi, ki se izdelujejo in hranijo v telesu sadeža. Čeprav so prisotni v majhnih količinah, imajo potencialno škodljiv učinek na različne organe človeka.

Večina zastrupitev z gobami se začne s slabostjo, bruhanjem in drisko. Najnevarnejša je zastrupitev z zeleno mušnico. Več nasvetov o varnem uživanju gob lahko najdete tudi na spletni strani NIJZ.

Pražene gobe s svežimi zelišči

Zdravstvene nevšečnosti se lahko včasih pojavijo tudi po zaužitju tistih gob, ki načeloma veljajo za užitne, predvsem če niso sveže pripravljene. (Foto: Profimedia)

Strupene gobe in znaki zastrupitve

Večina ljudi ve, da sta strupeni rdeča in zelena mušnica, a gob, ki lahko povzročijo številne zdravstvene nevšečnosti ali celo smrt, je veliko več. V Sloveniji so v društvih doslej odkrili 30 smrtno strupenih vrst gob. To so zelena mušnica, zelena mušnica (beli različek), pomladanska mušnica, koničasta mušnica, opredena livka, listna livka, pobeljena livka, vrtnarska livka, kolobarčasta livka, poljska koprenka, najlepša koprenka, sijajna koprenka, sijajna koprenka (smrdeči različek), kolobarna ščitoglavka, jesenska kučmica, obrobljena kučmica, vrtnarska kučmica, spolzka kučmica, zvonasta kučmica, pomladanski hrček, prstenolistna razcepljenka, prstenolistna razcepljenka (lilasti različek), mesnorjavi dežniček, rjavolilasti dežniček, pogubni dežniček, parkovni dežniček, varljivi dežniček kühn, rumenolistni dežniček, navadna podvihanka ter ameriška stožka.

Če katero izmed njih zaužijete, seveda ne pomeni, da boste takoj umrli, se pa lahko pojavijo različni simptomi. Ti se med seboj razlikujejo glede na vrsto zaužite gob. Primarni znaki zastrupitve z gobami so bolečine in krči v trebuhu, slabost z bruhanjem, driska in huda žeja, kasneje pa se lahko pojavijo še močno znojenje, zlatenica, motnje zavesti in dihanja, halucinacije, upočasnjen ali pospešen srčni utrip, vročina, zmedenost, glavobol in bolečine v mišicah ter udih, zmedenost.

Najbolj nevarna je zastrupitev z zeleno mušnico, znaki zastrupitve pa se v tem primeru običajno pojavijo šele od 6 do 24 ur po zaužitju. Podobna je zastrupitev s koničasto mušnico. V Sloveniji so se zgodile tudi zastrupitve z dežnički, ki so podobni užitnim vrstam dežnikov, le da so manjši. 

V primeru težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov ter znakov in simptomov ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma zdravstvena obravnava, so pojasnili na NIJZ.

Zdravstvene nevšečnosti pa se kot rečeno lahko včasih pojavijo tudi po zaužitju tistih gob, ki načeloma veljajo za užitne, predvsem če niso sveže pripravljene. Že kmalu po tem, ko jih naberejo, se namreč začnejo v gobah kopičiti različni razkrojni produkti, ki jih imenujemo kriptomaini, motnje, ki nastanejo, pa niso značilne za posamezne vrste gob kot pri pravih zastrupitvah s strupenimi gobami.

Najbolj priljubljene gobe so jurčki in lisičke. Spoznajte jih!

Preverite, kaj morate vedeti o marelah!