Paradižnik

(Foto: Profimedia)

V osnovi paradižnik potrebuje veliko sonca, veliko vode in oporo. Ko se poleti temperature povzpnejo zares visoko, je najbolje, da zemljo zastremo s slamo in s tem omogočamo, da se vlaga zadržuje v tleh. Z zalivanjem čez dan rastlina lahko doživi šok (tudi, če gre za poletno nevihto), plodovi pa popokajo, zato paradižnike (obilno) zalivamo zjutraj.

Kako vzgojiti zdrave paradižnike?

Ker se pri tleh hitreje razvijajo plesni, listi pa lahko začnejo gniti, je priporočljivo, da te odstranjujemo Liste začnemo odstranjevati, ko je rastlina visoka približno 10 cm. Tako bo več energije usmerila v rast plodov.

Paradižnik na vrtu

(Foto: iStockphoto)

Pri odstranjevanju listov bodite vseeno zmerni – nekaj jih lahko odstranimo, da ima plod več sonca, po drugi strani pa jih je treba nekaj vseeno pustiti, da lahko rastlina izvaja fotosintezo.

Zakaj jih ne bi imeli na svojem vrtu?

Škropljenje z mlekom

Po tem, ko ste odstranili liste s spodnjega dela rastline, kar preprečuje prehod plesni s tal na liste in nato na višje dele rastline, morate zaščititi plodove. Kako? Ko se pojavi vročina, moramo rastlini nujno dodati kalcij, da plodovi ne počrnijo. Dodaja se ga preko listov, lahko v obliki gnojil, lahko pa na povsem naraven način: pripravite si posodo z razpršilom, v katero nalijete mleko oziroma mešanico vode in mleka Mleko je dober vir kalcija, poleg tega pa na površini listov ustvarja rahlo kislo reakcijo in je zato koristno za preprečevanje razvoja glivičnih bolezni. Namesto mleka lahko uporabite tudi sirotko.