Lovor

(Foto: iStock)

Verjetno se strinjate, da je poleti obletavanje insektov več kot le nadležno. V boju proti komarjem naj bi pomagala kombinacija kavne usedline in lovorjevega lista. Tako vsaj trdijo pri Ameriški agenciji za zaščito okolja.

Kavna usedlina naj bi bila dobra zaščita pred komarji, poleg tega pa naj bi ljubljenčke, če bi jim dlako natrli s kavno usedlino, dobro ščitila pred bolhami.

Komarji naj bi imeli oster voh, vonj kave pa naj bi jim bil neprijeten. Ta je še bolj intenziven, če je prekuhan, zaradi česar je kavna usedlina primernejša od sveže mlete kave. Mešanica naj bi bila učinkovita za odganjanje tako komarjev kot tudi os in čebel.

Kako pripraviti zmes?

Počakajte, da se usedlina kave posuši. Vzemite večji kos aluminijaste folije in iz nje oblikujte skodelico. Vanjo natresite suho usedlino, dodajte posušen lovorjev list in prižgite. Nekateri prižgejo le lovor.

Kavna usedlina je sicer koristna tudi kot gnojilo za rastline, in sicer za tiste, ki potrebujejo kisla tla (določene rože, borovnice …). Vse, kar morate storiti, je, da usedlino primešate prsti. Vonj po kavi naj bi odganjal tudi polže z vrta in mravlje.

Malarija

(Foto: AP)