urbano vrtnarjenje

(Foto: iStockphoto)

Avgust je za nami, počasi se izteka poletje in prihaja jesen. Če imate balkon obsijan s soncem, potem si lahko na njem ustvarite pravi zelenjavni vrtiček in poskrbite, da boste nekaj zelenjave za zimo pridelali sami.

Omislite si večja korita. Naj bodo okoli 25 cm široka in okoli 30 cm globoka, da bodo imele rastline dovolj prostora za rast. Kaj lahko v lonce posadite oziroma posejete?

urbano vrtnarjenje

(Foto: iStockphoto)

► Na balkonu imate okoli 8 ur sonca

Brokoli: Seme zasadite okoli 25 cm globoko in med posameznima rastlinama naj bo približno 40 do 45 cm razmaka. Prepričajte se, da bo voda lahko odtekala iz posode in ne bo zastajala v njej. Redno gnojite zemljo in dodajajte tekoča hranila za rastline. Obiramo srednje poganjke, ko dozorijo.

Korenje: Sejemo okoli 2 cm globoko, približno 3 cm narazen, sicer pa potrebuje korenje za rast globlje korito. Zemlja naj bo rahla, dobro odcedna, da bodo zrasli prvi korenčki, pa bo treba počakati okoli 2,5 meseca (85 dni).

Ohrovt:  Rastlina zraste okoli 10 cm globoko, zato naj bo korito dovolj globoko, in sadite jih okoli 15 cm narazen. Na dno korita nasujte plast zemlje, nato plast komposta (2 do 4 cm) in na vrh še več zemlje. Ohrovt ob enakomernem zalivanju in ob ustreznih hranilih hitro raste, vendar je lahko nekoliko bolj trd.

► Na balkonu imate okoli 6 ur sonca

Solata:  Sejemo tako, da je med rastlinami okoli 20 cm razmaka. Naj ne bodo posamezne rastline preveč nagnetene, saj bo to vplivalo na kakovost. Zemlja naj bo dovolj vlažna (če bo presuha, lahko solata greni), solata pa bo primerna za uživanje po približno 40 dneh od sajenja.

Špinača: Tudi špinača potrebuje približno 40 dni, da zraste in jo lahko pojemo. Z rednim dodajanjem hranil zemlji in zalivanjem bo špinača lepo rasla, le pazite, da zemlja ne bo preveč razmočena.

► Na balkonu imate okoli 3 do 4 ure sonca

Rukola (navadna rukvica): Rastlina ima rada nižje temperature in senco. Posejte rastline 1 do 3 cm narazen, sadike lahko pričakujete v tednu ali dveh.

Zelena čebula: semena posejte 1 cm globoko in 2 cm narazen. Razredčite jih, ko listi zrastejo okoli 10 cm visoko, ne pobirajte pa jih, dokler listi ne bodo približno 15 cm visoki.

urbano vrtnarjenje

(Foto: iStockphoto)