Živila v hladilniku

Živila ohranite čim dlje sveža. (Foto: Profimedia)

Brokoli

Za brokoli sicer velja, da hitro izgubi svežino, zato ga je treba čim prej porabiti. Za čim daljšo svežino pa ga hranite v hladilniku, in sicer v odprti posodi. Preden ga pospravite v hladilnik, ga lahko zavijete v vlažno krpo.

Korenček

Za daljšo svežino korenčka mu odrežite vrhove. Lahko ga hranite v zaprti posodi z veliko vlage, ali pa ga, preden ga vstavite v hladilnik, zavijete v vlažno krpo. Priporočljivo je, da ga vsakih nekaj dni namočite v hladni vodi, nato pa ga vrnete v zaprto posodo v hladilniku.

Zelena

Listi zelene so pri kuharjih in kuharicah izredno priljubljeni za pripravo juh in omak. In kako pravilno hraniti zeleno? Poskrbite, da bodo njena stebla vedno navlažena – torej, da jo hranite v skodelici z vodo. Če želite zeleno hraniti v hladilniku, njena stebla zavijte v aluminijsko folijo. Tako bo ostala sveža tudi do nekaj tednov.

Koren zelene

Koren zelene bo ostal najbolj svež tako, da ga boste zavili v vlažno krpo in ga hranili v hladilniku.

Čebula

Čebulo hranite v temnem in hladnem prostoru. (Foto: Profimedia)

Česen

Česen je v kuhinji bistvena sestavina za mnoge jedi. Ni ga priporočljivo hraniti v hladilniku, pa tudi ne v plastičnih vrečkah. Kljub temu poskrbite, da ga boste hranili v hladnem in temnem prostoru.

Čebula

Tudi za čebulo velja, da jo hranimo v hladnem in temnem prostoru, in sicer v odprti posodi. Za ohranjanje svežine namreč potrebuje cirkulacijo zraka.

Gobe

Gobe hranite v hladilniku, in sicer v embalaži, v kateri ste jih kupili. Če pri pripravi jedi potrebujete le nekaj gob, odprite embalažo le na enem delu, vzemite gobe, nato pa embalažo znova zaprite s pomočjo plastične folije.

Paprike

Preden jih postavite v hladilnik, jih hranite v plastični vrečki – tako bodo paprike zdržale teden ali dva. Če želite, da bi trajale še dlje, jih narežite na koščke, zamrznite na papirju za peko, nato pa jih premestite v škatlo s hermetičnim zapiranjem ali v vrečko za zamrzovanje živil.

Krompir

Tako kot čebulo in česen je tudi krompir najbolje hraniti v suhem in hladnem prostoru. Lahko je tudi v papirnati vrečki.

Paradižnik

Hranjenje paradižnika v hladilniku ni najbolj priporočljivo. Glede na njegovo zrelost se lahko hrani kar v kuhinji, in sicer v skledi. Če želite paradižnikom pospešiti zrelost, jih skupaj z jabolkom dajte v papirnato vrečko.

Bučke

Če jih boste uporabili v nekaj dneh, jih ne dajajte v hladilnik, kljub temu pa jih hranite na hladnem mestu. V primeru, da jih želite hraniti dlje časa, jih zavijte v krpo in dajte v hladilnik.

Kumare

Kumare je najbolje hraniti v hladilniku, zavite v vlažno krpo. Če jih boste uporabili v dnevu ali dveh, pa sploh ni treba, da jih imate v hladilniku. V tem primeru jim omogočite hladen prostor za hranjenje.