Vrečka za sesalnik

Polna vrečka lahko škoduje vašemu sesalniku. (Foto: iStockphoto)

Menjava vrečke sesalnika

Kadar je vrečka v sesalniku napolnjena več kot do polovice, sesalnik ne sesa več tako močno, kot bi želeli. Če boste s tem opravilom, ki zaradi prašenja sodi med bolj umazana, odlašali, se lahko zgodi, da bo motor nehal delovati. Kako se torej lotiti tega opravila?

Zaženite sesalnik in pustite, da deluje približno 30 sekund. Tako boste iz cevi odstranili morebitne ostanke smeti in prahu. Če ima vaš sesalnik vrečko za enkratno uporabo – preden iz odprtine odstranite cev, jo rahlo oblepite s širokim lepilnim trakom. Tako boste preprečili, da bi se vam v obraz razkadil oblak prahu. Če uporabljate vrečke ali posode, ki jih izpraznite in nato spet vstavite v sesalnik, menjavo opravite zunaj. Ko ste vrečko ali posodo odstranili iz sesalnika, jo vstavite v večjo vrečo za smeti in tako iz nje stresite prah.

Tega opravila se boste morali lotiti po potrebi, ko je vrečka polna, oziroma vsak mesec ali dva, če imate domače živali.

Odstranjevanje žuželk iz stropnih luči

Predvsem poleti se v naših lučeh pojavijo trupla žuželk, ki jih je privabila svetloba. V stropnih lučeh se tako v vsakem domu vsake toliko pojavijo temne lise, ki opominjajo, da boste morali luč sneti in jo temeljito očistiti, čeprav morda še ni dolgo, odkar ste jo zloščili do popolnega sijaja.
Tega se lotite tako, da ugasnete luč in čez njeno stikalo nalepite lepilni trak, da se ne bo kateri izmed družinskih članov spozabil in med vašim delom prižgal luči, ki jo čistite. Nadenite si predpasnik, v katerega žepe položite vse, kar boste potrebovali. Previdno stopite na lestev, obrišite morebiten prah in odvijte stropno luč. Žuželke stresite v smeti, v umivalnik ali kuhinjsko korito pa položite brisačo, da ne bo prišlo do zloma luči. Nato ga napolnite z vodo in vanjo potopite luč. Ta naj se nekaj časa namaka v topli vodi, ki ste ji dodali čistilo, nato jo obrišite s krpo, splaknite in osušite. Ko je popolnoma suha, jo privijte nazaj na mesto, in to storite vsakič, ko vas na to opravilo opomnijo neljube temne lise.

Koš za smeti

Če je mogoče, se čiščenja kuhinjskega koša za smeti lotite z vrtno cevjo. (Foto: iStockphoto)

Čiščenje kuhinjskega koša za smeti

Pri metanju odpadkov v koš za smeti nekateri koščki in tekočina ne pristanejo vedno v košu, ampak na njegovi zunanjosti. Tam se lahko začnejo razvijati plesen in bakterije, kar poleg neprijetnega pogleda na koš ustvarja še neprijeten vonj. Če imate vrt, koš za smeti odnesite ven in ga najprej temeljito splahnite s pomočjo vrtne cevi. Če tega ne morate storiti, se boste morali tega umazanega opravila lotiti kar v kadi.

Notranjost in zunanjost koša za smeti natrite z učinkovitim protibakterijskim čistilom, nadenite si rokavice in ga nato temeljito zdrgnite. Potem ko ste ga splahnili z vodo, ga lahko osušite z brisačo, še bolje pa je, da pustite, da se posuši na soncu. To bo pripomoglo k odstranjevanju morebitne plesni.
Tega opravila se lotite vsakič, ko se iz koša za smeti širi smrad oziroma vsak drugi mesec.

Čiščenje vodnega kamna v kopalnici

Ostanke mila in vodnega kamna na pipah v umivalniku in v kadi čistimo med tedenskim čiščenjem, odstranjevanje vodnega kamna, ki se je nabral na tuš kabini in na ploščicah, pa je opravilo, s katerim marsikdo odlaša.

Kopalnica

Odstranjevanja plesni se v kopalnici lahko lotite tudi s kisom. (Foto: iStockphoto)

Pri tem opravilu ne gre le za videz bleščeče kopalnice: če boste predolgo odlašali, se lahko nabere toliko vodnega kamna in umazanije, da se v vaši kopalnici pojavi plesen, ki se je ne boste zlahka znebili. Pride lahko tudi do razbarvanja keramike in fug, zato se tega lotite vsaj enkrat mesečno.
Pri tem opravilu je pomembno, da učinkovito čistilo enakomerno nanesete po vsej površini ploščic in ga nato zdrgnete s krpo. Nekatera čistila za kopalnice so lahko zelo agresivna, zato jih temeljito sperite.

Posebno pozornost morate nameniti tuš kabini. Če je steklena, se odstranjevanja vodnega kamna lotite s čistilom za steklo, lahko pa si pomagate tudi s kisom. Pri tem ne uporabljajte enake gobice, kot jo imate za čiščenje ploščic, saj lahko te vašo tuš kabino popraskajo. Najbolje je, da v te namene uporabite krpo iz mikrovlaken.

Plesen se velikokrat nabere na vodilih vrat tuš kabine. Priporočamo, da v vodila vlijete nekaj kisa in pustite, da tam stoji vsaj nekaj minut. Kisa iz vodil ni treba posebej temeljito odstranjevati, dovolj je že, da ga zdrgnete s krpo. Vonj po njem bo izginil že po enem ali dveh tuširanjih.

Čiščenje za in pod hladilnikom

Med bolj umazana opravila sodi tudi čiščenje za in pod hladilnikom, saj se tam zaradi vlage in prahu lahko nabere veliko umazanije. Ta vpliva celo na delovanje vašega hladilnika, zato s tem opravilom nikar ne odlašajte.
Najprej hladilnik previdno potegnite z njegovega mesta proti sebi. Če je mogoče, ga med čiščenjem izklopite iz elektrike, vendar tega ne storite za predolgo, da se v njem ne bo pokvarila hrana. Veliko umazanije se običajno nabere na zadnjem delu hladilnika, kjer je kondenzator. Tega lahko previdno posesate s krtačo, nato pa zadnjo in preostale strani hladilnika očistite z vlažno krpo, na katero ste nanesli nekaj čistila za pomivanje posode. Nato je priporočljivo, da tla pod hladilnikom očistite z mešanico tople vode in tretjino skodelice kisa. Ne glede na to, katero čistilo ste uporabili, hladilnik postavite nazaj na njegovo mesto šele takrat, ko so tla popolnoma suha.