Urejena in organizirana omara

(Foto: iStockphoto)

1. Lotite se čiščenja kar takoj

Če vam čas le dopušča, se pregledovanja in razvrščanja lotite počasi. Začnite v eni sobi in vsak dan nadaljujte z drugo. Tako boste še pred koncem tedna gotovo obdelali vso stanovanje. Pri izbiranju se držite načela, da reči, ki jih dlje časa niste vzeli v roke ali ste nanje morda celo že pozabili, gotovo ne potrebujete več.

Pri pregledovanju se lotite vidnih površin, ne pozabite pa niti na predale in police, ki so težje dostopne.

Spomladansko čiščenje

(Foto: iStockphoto)

2. Sortiranje reči

Pri vsaki stvari, za katero boste ugotovili, da je ne potrebujete več, še enkrat premislite njeno uporabno vrednost in se skladno z njo odločite, ali jo boste vrgli v smeti. Pri tem ne gre pozabiti, da je odpadke treba ločevati.

Za kakšno od reči pa se bo prav gotovo izkazalo, da je dovolj dobro ohranjena, da bi jo lahko podarili komu drugemu, morda prijateljici ali prijatelju ali kakšnemu od sorodnikov. Če gre za reči, s katerimi menite, da bi lahko pomagali komu drugemu, se pozanimajte, ali bi stvar morda sprejeli na Rdečem križu, na Karitasu ali kakšni drugi humanitarni organizaciji.

3. Organizacija

Med pregledovanjem in pospravljanjem boste morali razmisliti tudi o organizaciji reči. Morda se bo izkazalo, da je čas, da police uredite povsem na novo. Stvari, ki jih ne potrebujete pogosto, lahko umaknete na težje dostopne police. Tiste, ki jih uporabljate zares redko, umaknite v klet ali v shrambo, da vam ne bodo jemale zraka in svetlobe v dnevnih prostorih.

Za stvari, ki jih potrebujete, uvedite fascikle, banjice, škatle, košare, dodatne police in predalnike. Ko bo vsaka reč dobila svoje mesto, bo življenje v vašem domu veliko bolj enostavno.

4. Spremenite navade

Če vas bo delo utrujalo in se boste jezili nase in na vse druge, ki so v vaš dom vnesli vse preveč reči, potem je skrajni čas, da spremenite navade svojega gospodinjstva.

Tistim rečem, ki jih uporabljate pogosto, denimo časopisi, knjige, upravljalci, mobilni telefoni... poiščite prostor in poskrbite, da jih boste zmeraj vrnili na svoje mesto. Le tako boste v domu zagotovili red na vsakdanji ravni in se izognili vsakodnevnim tegobam iskanja nečesa, kar ste že spet založili.

Spomladansko čiščenje

(Foto: iStockphoto)

Enkrat na teden si vzemite čas in znova sortirajte reči, ki so se nabrale – denimo časopise, plastične vrečke, otroške risbice, potiskan papir ...

5. Naj zadiha tudi vaš dom

Skušajte imeti v mislih tudi to, da bo dom veliko bolje zadihal, če bo v njem manj reči. Zato nikar ne skoparite in kot hrček shranjujte reči, za katere ste skoraj gotovi, da za vas nimajo nobene vrednosti.

Tistim, ki jih želite shraniti zaradi posebnih spominov,  zagotovite posebno mesto – omislite si, denimo, leseno skrinjo, ki bo postala zbirališče lističev s posebnimi pripisi, zavojčkov sladkorja z najdražjih zmenkov, časopisnih izrezkov o vaši soseski ...

Z nekaj organizacije, sprotnim razvrščanjem in izločanjem tistega, kar za vas nima vrednosti, si boste prihranili marsikateri glavobol in domu zagotovili svežino!