Vročina

(Foto: Thinkstock)

1. Razumno uporabljajte klimatskie naprave

Klimatske naprave uporabljajte razumno. Prižgite jih šele takrat, ko je to nujno potrebno in nikoli, ko vas ni doma. Izjemoma le, če imate v hiši domače ljubljenčke – tedaj je varčevanje nesmotrno. Če je le mogoče, klimatsko napravo prižgite popoldne, ko se vrnete iz službe oziroma zgodaj zvečer, ko začne hiša oddajati toploto, ki jo je absorbirala tekom dneva. Ko prižgete klimo, temperaturo nastavite na 24 do 26 °C. Odvisno od velikosti vašega stanovanja lahko z malenkost višje nastavljeno temperaturo namreč veliko privarčujete. Če boste klimo nastavili na 24 °C namesto na 21 °C, lahko pri hlajenju privarčujete tudi do 15 odstotkov denarja.

2. Namesto klime izberite ventilator

Verjeli ali ne, stropni ventilatorji so pri ohlajanju prostorov izjemno učinkoviti. Glede na študijo, ki so jo opravili v Long Island Power Authority, pa naj bi bili stropni ventilatorji v primerjavi z domačimi klimatskimi napravami tudi veliko bolj varčni, kajti porabili naj bi le desetino električne energije. Ventilatorji med drugim dajejo tudi večji občutek hladnosti, kajti pri vrtenju ventilatorje s hitrostjo 0,5 m/s naj bi imeli občutek, da je ozračje za kar 4 stopinje hladnejše. To pa zato, ker za razliko od klimatskih naprav ventilatorji hladijo ljudi in ne ozračja. Prepričajte se le, da ventilator potiska zrak navzdol. Nekateri ventilatorji imajo namreč tudi 'zimsko' opcijo, kar pomeni, da prevrtinčen zrak usmerjajo navzgor.

ventilator

(Foto: Profimedia)

3. Preudarno uporabljajte okna!

Preudarno odpiranje in zapiranje ter zatemnjevanje oken lahko še kako pomaga pri preprečevanju prekomernega segrevanja notranjosti vašega doma. Zjutraj tako na stežaj odprite okna, ki gledajo proti severu in zahodu ter zatemnite okna in vrata, ki so obrnjena proti jugu in vzhodu, popoldne pa storite ravno obratno. Če ste cel dan zdoma, zjutraj, ko je sonce še nizko, hitro na stežaj odprite vsa okna in temeljito prezračite stanovanje, nato pa jih zatemnite. Odprite jih ponovno zvečer, ko sonce zaide. Proti severu obrnjena okna imate lahko odprta praktično cel dan. Sicer pa v nekaterih specializiranih trgovinah lahko kupite posebne zaščitne sloje, ki jih nalepite čez steklo in preprečijo, da bi sončni žarki segrevali notranjost stanovanja, istočasno pa ne zatemnijo prostora.

4. Žarnice, pečice, likalniki ...

Vsaka žarnica oddaja določeno količino toplote. Prav zato strokovnjaki priporočajo, da običajne žarnice zamenjate s tako imenovanimi fluorescentnimi ali še bolje LED žarnicami, ki ne le porabijo manj električne energije, temveč oddajajo tudi veliko manj toplote. Ne le žarnica, tudi številne druge delujoče naprave v stanovanju višajo temperaturo. Od pečice, hladilnika, skrinje, likalnika, pralnega in pomivalnega stroja, pa do televizije – še posebej 'plazme'. Čeprav vseh naprav ni mogoče izklopiti, recimo hladilnika, pa lahko poskrbite, da televizija ne bo prižgana, ko je ne bo nihče gledal, da boste likali v poznih večernih urah ali se temu opravilu v poletnih mesecih odpovedali, da boste pralne in pomivalne stroje prižigali v večernih urah in boste v čim manjši meri uporabljali pečico.