Nakup rabljenega pohištva je lahko zelo modra in cenovno ugodna rešitev. A le, če veste, na kaj morate biti še posebej pozorni.
 

na bolšjaku

(Foto: N.L.)

Preberite nasvete o tem, kaj je pri nakupu tovrstnega pohištva pomembno upoštevati:

1. Vedno preizkusite, preden kupite

Najsi bo kavč, ki ste ga našli na spletnem oglasniku, stol, ki ga je zavrgel sosed ali predalnik na bolšjem trgu, preden ga kupite oziroma odnesete v svoj dom, kos rabljenega pohištva vedno preizkusite. Odprite in zaprite vrata ali predale, sedite na stol ter poskušajte sedeti ali ležati na kavču. Če je kos, ki ste ga izbrali, pokvarjen, ni s tem nič narobe, če poznate njegovo pomanjkljivost in veste, kako jo boste popravili in koliko vas bo to stalo.

Posebno pozornost posvetite kavčem, zofam in foteljem, pri katerih se lahko pod na videz brezhibnimi blazinami skriva polomljeno, zvito ali „po domače zakrpano" ogrodje, še posebej, če gre za raztegljiv kos.

obnovljeno staro pohištvo - 1

Z uporabo rabljenega pohištva lahko veliko prihranite in svojemu domu vdahnete popolnoma edinstven značaj (Foto: Design Sponge)

2. Uporabite svoje čute

Pri ogledovanju rabljeno pohištvo „preizkusite" z vsemi čuti. Morda se sliši smešno, a če vaš novi stari kavč pošastno škripa, smrdi po mačkah ali cigaretih ali da je tkanina na njem lepljiva, se je tega dobro zavedati, preden ga kupite.

3. Tapeciranje in barvanje delata čudeže

Ne prezrite kakovostnih kosov po ugodni ceni samo zato, ker na pogled niso najlepši. Treba je vedeti, da je bilo pohištvo pred leti v večini primerov izdelano mnogo bolj kakovostno kot dandanes in da lahko že novo tapeciranje ali nekaj barve kakovosten star stol prebudi v novo življenje.

obnovljeno staro pohištvo - 2

(Foto: Design Sponge)

4 . Pozorno pri materialih

Glede materialov ni enotnega pravila, kateri je najprimernejši in najbolj obstojen. Zelo kakovostno je lahko tudi furnirano pohištvo, pazite le, kadar se furnir lušči na večjih površinah.

Pohištvo iz masivnega lesa je trajno in kakovostno, a le, če je bilo pravilno vzdrževano. Pomembna je tudi vrsta lesa - ko kupujete mizo ali kavč, pazite, da bo ogrodje iz trdnega lesa, na primer javorja ali hrasta in ne iz smreke, ki je manj obstojna na prenašanje velike teže.

Za odlično naložbo se običajno izkaže staro kovinsko pohištvo - z nekaj drgnenja ali pleskanja, ki bo odstranilo rjo, in plastjo nove barve, bo stara kovinska garnitura lepa in uporabna kot nova.

5. Izogibajte se „sestavi sam" pohištva

Pohištvo, ki ga kupimo v več kosih in sestavimo sami, je lahko cenovno ugodna alternativa stilskemu pohištvu ali priznanim blagovnim znamkam. A pri nakupih iz druge roke se takemu pohištvu raje izogibajte. Praviloma je namreč manj trdno kot tovarniško sestavljeni kosi, pogosto pa se zgodi, da kak del manjka ali da je pošteno razmajano.

6. Ustrezno zaščitite svojo „najdbo"

Ste našli čudovito omarico, v katero boste vgradili kopalniški umivalnik, majhno mizico, ki jo boste uporabili kot stojalo za rože ali stol, ki bo odslej krasil vašo teraso? Če bo staro pohištvo izpostavljeno vlagi ali vremenskim vplivom, ga pred uporabo zaščitite z ustreznim premazom, ki mu bo podaljšal življenjsko dobo.

7. Pazljivo pri velikostih in dimenzijah

Ko se odpravite na lov za starim pohištvom, tega nikar ne počnite brez dovolj velikega vozila. Rabljenih starih kosov vam namreč(razen izjemoma) nihče ne bo dostavljal na dom, ampak boste morali za transport poskrbeti sami, najverjetneje takoj.

Če kupujete večje kose, denimo omaro, kavč ali jedilno mizo, imejte pri sebi tudi natančne dimenzije prostorov in meter. Sicer se vam lahko zgodi, da boste po dolgi vožnji in mučnem prenašanju čudovite starinske omare ugotovili, da je nikakor ne morete spraviti v stanovanje, in ves trud in denar bosta zaman.

obnovljeno staro pohištvo - 3

(Foto: Design Sponge)

8. Nova podoba za novo življenje

Ste se zaljubili v obliko stola, predalnika ali mizice, katerih površina je odrgnjena, umazana in naravnost grozna? Ne ustrašite se površinskih poškodb, saj jih lahko z nekaj ustvarjalnosti brez težav pokrijete. Uporabite servietno tehniko, goste akrilne barve ali tapete v kombinaciji z brezbarvnim lakom in starim kosom dodajte osebni pečat.

9. Bolšji sejmi, kosovni odpadi in stari hoteli

In za konec: kje sploh iskati rabljeno pohištvo?

Neusahljiv vir zavrženih dragocenosti so kupi, ki v naseljih zrastejo dan ali dva pred odvozi kosovnih odpadkov.
Druga možnost so bolšji sejmi, antikvariati in garažne razprodaje, ki so pri nas sicer manj pogoste kot v tujini.

Če boste opazili, da se kateri izmed sosedov iz stolpnice ali soseske seli ali prenavlja stanovanje, naj vam nikar ne bo neprijetno povprašati o kakem kosu, ki vam je padel v oči.

Odlična priložnost so tudi prenove večjih objektov, na primer starih vil, restavracij ali hotelov. Pohištvo v takšnih primerih roma direktno na odpad, zato vam bodo delavci verjetno brez težav odstopili kak kos.

Pa ne pozabite: za nekoga smet, za drugega dragocenost!