Strokovnjaki za večjo kakovost bivanja pravijo, da so od reda ali nereda prostora, v katerem živimo, odvisni tudi naši odnosi z drugimi ljudmi. Ob tem dodajajo, da je prvi korak za boljšo usklajenost z okoljem odstranjevanje vsega nepotrebnega iz stanovanja. Jim verjamete?

Razmetana soba

Naj vas razmetano stanovanje ne iztiri. Raje se potrpežljivo lotite odstranjevanja navlake! (Foto: iStockphoto)

Nalaganje nepotrebnega

Naglica, stres, naporen vsakdan, nešteto različnih obveznosti ... Vam zveni znano? Zaradi časovne stiske je skoraj nemogoče sproti pospravljati stanovanje ali hišo.

Postopoma se kopičijo nepotrebne stvari in malenkosti, revije in časopisi, ki bi jih želeli še enkrat prelistati, knjige, ki čakajo na branje v prostem času ali med dopustom, kakšna lepa embalaža, ki bi jo želeli še uporabiti, in še bi lahko naštevali.

'Decluttering' – kako začeti

Pa vendar bi s pomočjo odstranjevanja nepotrebnih predmetov vaš dom na novo zadihal in postal svetlejši, saj bi bilo v njem enostavno več prostora za zrak in gibanje. Hkrati bi bilo tudi veliko lažje in enostavneje vzdrževati čistočo.

'Decluttering' ali odstranjevanje nereda oziroma navlake je pomemben ter neizogiben korak h kakovostnejšemu življenju ter k ustvarjanju stimulativnega, pozitivnega okolja, trdijo strokovnjaki.

Če prelistate najnovejše revije o urejanju doma, boste hitro zasledili ta izraz, ki poziva k ukrepanju. Veliko strokovnjakov trdi, da gre pri 'declutteringu' za enega ključnih vidikov našega harmoničnega bivanja.

Nered kot obremenitev

Odstranjevanje navlake naj bi bilo celo tako pomembno, da lahko vpliva in vodi k izboljšanju medčloveških odnosov.

Pospravljen dom - boljši odnosi

(Foto: freshome.com)

Nered naj bi nas namreč zavestno ali podzavestno obremenjeval, zato naj bi bili naši odzivi do okolice lahko polni neskladja ali po domače – polni frustracij.

Preverite, ali je čas za akcijo!

Če niste prepričani, ali so razmere v vašem domu takšne, da bi se morali lotiti tega koraka, si skušajte odgovoriti na naslednja tri vprašanja:

– Ste med tistimi, ki neki predmet, namenjen vsakdanji uporabi, iščete več kot pet minut?

– Je vaša delovna miza naložena s papirji in dokumenti, že sam pogled nanjo pa vam povzroča dodaten stres?

– Se ob vstopu v stanovanje spotikate ob razne dežnike, športno opremo in morate zjutraj brskati med številnimi obešenimi jaknami in površniki, preden na stojalu v predsobi najdete ustrezno?

Če sta vsaj dva od treh odgovor pritrdilna, je čas, da zavihate rokave.

Urejen dom za boljše odnose

Strokovnjaki pravijo, da je vredno vzdrževati red v domu. (Foto: freshome.com)

Dominvrt e-novice

Prijavi se na e-novičke Dom in vrt in bodi na tekočem z aktualnimi novicami. Zate jih pripravlja uredništvo Dominvrt.si. nn