Peka piškotov

(Foto: iStockphoto)

Čeprav z besedo 'prazniki' največkrat mislimo na čas, ko so najbližji in najdražji že zbrani okoli pogrnjene mize, pa nikakor ne gre spregledati pomembnega dejstva. Da bo vzdušje med prazniki zares sproščeno in da kot gostitelj ali gostiteljica za slavnostno mizo ne boste po nepotrebnem povsem izčrpani, se je na praznike smiselno ustrezno pripraviti.

Preden se začne prava praznična mrzlica, počistimo kuhinjo in naredimo seznam potrebščin, kar nam bo prihranilo precej nepotrebnih nevšečnosti v zadnjem trenutku.

Pa poglejmo:

ingverjevi piškoti

(Foto: Thinkstock)

Priprava pečice

Praznični čas se bohoti od slaščic, ki pridišijo iz razgrete pečice. Da bo od tam zares dišalo po vanilji, cimetu, orehih in rumu, moramo poskrbeti, da bo pečica ustrezno počiščena. Najbolje je, da se čiščenja lotite kar takoj. V dneh, ki bodo čedalje bližje praznikom, za takšna opravila namreč ne bo več časa.

Preverite tudi, če nastavitve, kot denimo temperatura in zračenje (ventilacija), delujejo, sicer boste kasneje imeli težave, zlasti pri peki peciva.

Izpraznite hladilnik

Če želite svoje brbončice in brbončice najbližjih zares razvajati, boste prav gotovo potrebovali prostor v hladilniku. Da bo hladilnik zares pripravljen na enega najlepših praznovanj v krogu družine in prijateljev, ga v dneh pred prazniki izpraznite. Odstranite vse, čemur je že potekel rok trajanja, z vlažno krpo prebrišite police in stene hladilnika, pri vračanju izdelkov v hladilnik pa že mislite na to, katere police bi bilo smiselno ''rezervirati'' za praznične jedi.

Priprava seznama prazničnih potrebščin

Tako kot bomo pred prazničnimi dnevi pripravili seznam za nakup hrane in pijače, je smiselno že v teh dneh pripraviti seznam potrebščin, ki nam bodo v pomoč pri gospodinjenju.

Pri delu vam bodo prav gotovo prišli prav:

- smetiščne vrečke,
- vrečke za shranjevanje živil,
- vrvica, gumice za zapiranje živil v vrečkah,
- plastična folija za zavijanje živil,
- alu folija,
- pekači za enkratno uporabo,
- posode za shranjevanje ostankov hrane,
- posoda za shranjevanje sira,
- detergent za posodo,
- zobotrebci,
- baterije,
- vžigalice ali vžigalnik.

Preverite kuhinjske in kuharske pripomočke

V kuhinjskih omarah in shrambah naredite revizijo posod in pekačev. Preštejte, koliko skled za solato imate in koliko posodic za kompot je še celih. Ovale in pladnje ločite na tiste, ki vam bodo služili za odlaganje med delom, in na tiste, na katerih boste dobrote postregli gostom. Nabrusite nože in preštejte jedilni pribor. Operite in zlikajte praznične prtičke in prte. Iz vitrine prinesite praznične kozarce, denimo za penino, jih umijte, zloščite in vrnite na njihovo mesto.

Pa vesele praznike in obilo užitkov v krogu najbljižjih!