Shramba s kozarci na policah

(Foto: Profimedia)

Več možnosti

Prvo pravilo, ki se ga je v shrambi smiselno držati, je organizacija! Največ dela in zmede si nakopljemo, če stvari prosto odlagamo tja, kjer je pač prazen prostor, saj tako ne mi sami ne člani našega gospodinjstva ne bomo imeli pregleda, kje je kaj. Pri organiziranju shrambe imamo na voljo več možnosti.

Lesena kuhinjska kredenca

Nekateri si pomagajo z omaro - le da je red! (Foto: Profimedia)

Artikli, ki napolnjujejo shrambo, niso samo različnih velikosti, ampak se med seboj ločijo po roku trajanja in tudi po tem, kako pogosto segamo po njih. Zato bomo veliko postorili že, če si bomo za shrambo omislili dober sistem razporejanja hrane, ki bo ustrezal trem kriterijem.

Prostostoječe police ali police v omarah lahko uredimo denimo takole:

Shramba, če jo le imamo, je zakladnica zalog hrane našega gospodinjstva.

- Eden od načinov je, da večje in težje stvari zložimo na nižje police, najmanjše nekje v sredini, srednje velike in lažje pa na višje police

- Smiselno je tudi, da skupaj postavimo podobne izdelke, denimo karton mleka in karton sokov. Skupaj postavimo tudi kozarce s kompoti, marmelade, džeme in med. Za boljšo preglednost večje kozarce postavimo v zadnjo vrsto, manjše pa spredaj.

- Skupaj zložimo žitarice in druge sestavine, ki jih uporabljamo pri zajtrku, omake za testenineIin testenine prav tako postavimo skupaj, sem lahko dodamo še škatlo riža.

- Eno od polic posebej rezerviramo za sadje in zelenjavo, ki ne sodita v hladilnik (denimo krompir in čebula).

- Pri organiziranju imejmo v mislih še eno pravilo, izdelke, ki imajo krajši rok trajanja ali pa se ta že bliža koncu, postavimo naprej, da jih bomo mi sami ali drugi člani gospodinjstva čim prej porabili.

Nekateri pa se pri organizaciji držijo še enega pravila: sladkarije, čipsi in drugi ne preveč zdravi prigrizki, naj bodo očem in rokam čim težje dosegljivi. Pri tem bomo sebe in druge vsaj deloma obranili pred skušnjavami sladkih in slanih pregreh.

Police v shrambi

Med najbolj priljubljeno opremo shramb nedvomno sodijo police, kar niti ni presenetljivo, saj je smiselno, da imamo v shrambi čim boljši pregled in se ne zamujamo preveč z odpiranjem predalov, vratc ali steklenih vitrin.

Ker je shramba običajno ločen prostor, v katerega gostov ne vabimo, si odprtost toliko lažje privoščite tudi tisti, ki se pred gosti sicer ne radi ''razgaljate''.

Če je le mogoče, naj bodo razmiki med policami različno veliki, tako bo nanje mogoče zlagati kozarce, posode, košare in zabojnike različnih velikosti, na ta račun bomo v istem prostoru lahko namestili tudi več polic. Razmake med policami, na katere odlagamo samo kozarce, lahko zmanjšamo, saj kozarci ne potrebujejo toliko prostora kot denimo zabojniki. S tem posegom bomo v shrambi pridobili nekaj dodatnih polic.

Shramba s kozarci na policah

Zaloga vloženih izdelkov nam bo še kako prišla prav v mrzlih dneh. (Foto: Profimedia)

Rešitev za zimske dni in izjemne situacije

Predvsem zaradi lahkega dostopa do hrane, ki na nas čaka na policah trgovin, pa tudi zaradi kroničnega pomanjkanja časa je sezonsko shranjevanje, vlaganje, sušenje in zamrzovanje pridelkov dandanes vse manj priljubljeno. Pa vendarle ne smemo pozabiti, da so izdelki v sezoni najbolj okusni in da jih je takrat smiselno konzervirati za čas, ko je mogoče dobiti le take, ki rastejo pod umetnim soncem in dežjem.

Marmelada iz robid

(Foto: iStockphoto)

Danes, ko se vse bolj zavedamo pomena zdrave hrane, bi bilo smiselno znova premisliti tudi navade gospodinj iz preteklosti.

Zaloga izdelkov, shranjenih na polici v shrambi nam ne bo v pomoč le pri nenapovedanih gostih, pač pa tudi takrat, ko smo mi sami nenačrtovano povabljeni v goste. Marsikdo bi bil kozarčka domačih krhljev ali ribezove marmelade z dodatkom mete iz vaše shrambe veliko bolj vesel kot pa zavoja čokoladnih bonbonov iz najbližje bencinske črpalke!

Razmislite o prednostih shrambe in se lotite njene vsebinske in organizacijske prenove!