Deklica z žabico v roki

(Foto: iStockphoto)

Koristni pomočniki

Med koristne živali, obiskovalce vrtov, sodijo ptiči, ježki in žabe, ki se prehranjujejo z žuželkami. Slednjih je na vrtovih kar precej, k njim pa sodijo metulji, hrošči in kožokrilci (to so ose, čebele in čmrlji). Vsaka med njimi ima pomembno vlogo v vrtnem ekosistemu - mnenje, da je večina žuželk škodljivih, je zato zelo napačno.

Na vrtu pa se najdejo tudi polži, o katerih boste več izvedeli v peti oddaji tretje sezone Vrtičkanje, ki je že na VOYO!

Seveda med žuželkami obstajajo škodljivci, vendar pa je ogromno takih, ki pripomorejo k razvoju in življenju samega vrta. Govorimo o žuželkah, ki oprašujejo rože in sadna drevesa ter cvetove zelenjave. Tako poskrbijo za rast in razvoj plodov narave.

Pikapolonica

(Foto: Shutterstock)

Na vrtovih živijo še žuželke, imenovane predatorji - te se prehranjujejo z vrtnimi škodljivci (med slednje sodijo vrtne uši in rdeči pajki), s pomočjo predatorjev (pikapolonic, strigalic, bogomolk ...) pa rastline ostanejo zdrave.

Privabljanje koristnih žuželk

Naštete vrtne žuželke skrbijo za naravno ravnovesje. Če jim dovolimo, da ga vzpostavijo same, se proti škodljivcem ne bo treba boriti s kemičnimi sredstvi. Zato je treba na vrt pritegniti čim več koristnih žuželk, kar se doseže z določenimi zasaditvami in tudi s hišicami. Mogoče niti niste vedeli, da je tudi skladovnica drv lahko območje, ki nudi žuželkam zavetišče in prostor za zimsko prezimovanje.

Žuželke lahko privabimo tako, da jim naredimo dom - pri tem lahko uporabimo kakšen odpadni material ali leseno ogrodje. Znotraj njega naredimo razdelke, nato pa samo naložimo veje, slamo, mogoče kakšen košček opeke ali kamen. Ker gre za idealno zatočišče, bodo žuželke v njem poiskale zatočišče pred mrazom in spomladi pokukale na plano ter začele opravljati svoje delo.

Drug način pa je, da v vrtu posadite rastline, ki privabljajo koristne žuželke - to so timijan, kamilica, šetraj ... Pikapolonice bodo še posebej razveselile koprive! Zato v kakšnem senčnem delu vrta pustite, naj zraste ta „huda" rastlina. Listnih uši bo s pomočjo pikapolonic precej manj.

Metulji - zgodba zase

Le kdo se ne razveseli ob pogledu na lepega, pisanega metulja? Privabite jih čim več! S pomočjo nektarja, s katerim se hranijo, jih boste privabili v tolikšni meri, da bodo postali redni obiskovalci (in prebivalci) vašega vrta. Zato je dobro imeti na vrtu spominčice, španski bezeg, marjetice, sivko in podobne rastline, ki vsebujejo veliko omenjenega žlahtnega napoja.

Vsi metulji pa niso vrtu prijazni in koristni. Vrsta škodljivcev se imenuje kapusov belin, „napadajo" pa kapusnice (zelje, ohrovt, brokoli). Ti metulji odlagajo jajčeca, iz katerih se razvijejo gosenice. Učinkovito jih lahko preženemo s pomočjo pelinovega prevretka. Pripravimo ga tako, da v 10 litrov vode namočimo 400 gramov pelinovih listov. To tekočino še dodatno razredčimo z vodo, nato pa zjutraj ali zvečer poškropimo liste kapusnic. Podoben učinek bomo dosegli, če blizu kapusnic posadimo timijan, žajbelj ali pelin. Gosenice jih ne marajo preveč.

metulj na astri

(Foto: iStockphoto)