Saša Lendero s kužkom Tarjem

Tar je bil član pevkine družine kar 16 let. Lani so se morali od njega posloviti. (Foto: osebni arhiv)

Saši Lendero se smilijo predvsem privezane živali, ki si same ne morejo poiskati ustreznega zatočišča pred žgočim soncem ali pred vetrom in mrazom. “Nikakor ne razumem lastnikov, ki že majhnega mladička pripnejo na verigo in ga ne izpustijo več, dokler ne umre. To se mi zdi grozljivo in nikakor mi ni jasno, zakaj si je tak človek kupil psa, če tako in tako z njim sploh ne vzpostavlja odnosa, se z njim ne igra, ne hodi na sprehode, se z njim ne ukvarja,” nam je zgrožena povedala pevka, ki ima zelo rada pse, čeprav je lansko zimo po 16. letih izgubila Tarja. “Star in gluh je še hudo zbolel. Takrat smo morali sprejeti težko odločitev in mu prihraniti težke bolečine,” pravi Saška, ki je zdaj ponosna lastnica kar štirih muck.

Potem ko so psička Tarja uspavali, so se kmalu poslovili še od muca Tomija, zato se je s svojo družino odločila, da posvoji in pred najhujšim reši kar štiri kosmate tačke. “Tudi muce pozimi zebe, a si – sploh na deželi – nekako lažje najdejo zatočišče. Pri nas imamo zdaj štiri muce, tistim zunanjim pa vedno naredimo hišice iz kartonastih škatel, stiroporja in sena. Muce so navdušene in tudi v najbolj mrzlih dneh dobro vedo, kje najdejo toplo zavetje,” nam je povedala Saška, ki svoje ljubezni do živali ne more skriti.

Kuža leži na tleh

Pokanje petard (pa tudi glasni, nepričakovani zvoki – kot je na primer grmenje ali streli iz puške) naše živali namreč plašijo, vznemirjajo in jim povzročajo precejšen stres. (Foto: Profimedia)

Petardam recite STOP!

Lastnikom kužkov priljubljena pevka polaga na srce, da jih v teh dneh, predvsem danes, ko bo pokanje petard v polnem zamahu, ustrezno zavarujejo. “Naš Tarček se jih je zelo bal in zato so bili zimski prazniki zanj samo ljubo tresenje, pa čeprav je bil v hiši med nami. Zadnja leta, ko je slabše slišal, je bilo malenkost bolje. Muce se tudi bojijo pokanja, naša Aria pa prav tako. Moj odnos do pirotehničnih sredstev je zelo negativen in jih sploh ne maram. Poleg zoprnega zvoka me je ves čas strah, da bo kdo tako neodgovoren, da bo kakšno vrgel preblizu ljudi ali kakšne živali,” nam je še zaupala pevka, ki ima to srečo, da s svojo družino živi v hiši svojih staršev, tako da je za njene ljubljenčke, tudi ko je zdoma, lepo poskrbljeno.

Sicer pa tudi veterinarka Nika Gregorčič v času pokanja petard opozarja, da je treba biti previden. Živali se namreč glasnih pokov izredno bojijo in po besedah Gregorčičeve morate v primeru pretiranega strahu pri psu pravilno ukrepati. Pokanje petard (pa tudi glasni, nepričakovani zvoki – kot je na primer grmenje ali streli iz puške) naše živali namreč plašijo, vznemirjajo in jim povzročajo precejšen stres. Glasen zvok namreč psi običajno povežejo s preteklo travmatično izkušnjo, ki je pok spremljala (to je lahko bolečina ali celo strah, ki je zaradi poka obšel lastnika).

Splošni znaki, ki jih tako prestrašene živali kažejo, pa so: tresenje, obilnejše slinjenje, lajanje in zavijanje, skrivanje (zunanji psi želijo na primer v hišo ali celo pobegniti čez ograjo), zavračanje hrane, pri nekaterih psih se pojavi nekontrolirano uriniranje, zaradi stresa lahko kakajo na neobičajnih mestih (na primer v stanovanju), včasih se pojavi celo driska

"Če ti znaki po ponehanju pokanja še vedno trajajo, je lahko njihov vzrok drugje, zato je priporočljiv posvet z veterinarjem," svetuje Nika.

Pokanju se izogibajte

Za psa je gotovo najbolje, da ob novoletnem pokanju ostane v stanovanju, če je le mogoče v prostoru, kjer je pokanje najmanj glasno. Če se le da, ga ne puščajte samega. Njegov stres lahko ublažite s svojo prisotnostjo, s pomirjujočo besedo ali božanjem. Nikar pa se ne začnite obnašati panično. Raje se z njim igrajte, pogovarjajte in ga ljubkujte – kot to počnete ob drugih trenutkih, kadar je z vami. Zavedajte se tudi, da pes čuti vaš strah – če je strah vas, bo tudi njega, zato vedno reagirajte veselo in sproščeno.

Ko psa peljete na sprehod, izbirajte poti, kjer je pokanja najmanj, dobro ga je tudi imeti na povodcu. Lahko se namreč zgodi, da se pes ob poku prestraši in poskuša prečkati cesto ob najmanj primernem trenutku. Predvsem pri psih v pesjaku bodite pozorni na to, da jim mimoidoči ne bodo metali petard pod noge.

Ko nič ne pomaga

Zgodi se, da kljub trudu lastnika, pri psu strah ne poneha. V tem primeru veterinarka priporoča pomirjevalno sredstvo. Kupite ga lahko pri veterinarju, saj ga je moč dobiti le na recept. Pomirjeval ne smemo uporabljati pri epileptikih, brejih psicah, živalih v šoku in krčih.

Potrebuje vaša dnevna soba prenovo ali osvežitev? Kaj pa, če bi vam podarili kar novo?

Poreden pes

Za psa je gotovo najbolje, da ob novoletnem pokanju ostane v stanovanju, če je le mogoče v prostoru, kjer je pokanje najmanj glasno. (Foto: Profimedia)

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na