Pasji mladiček se igra in grize

S svojimi ljubljenčki se ne igrajte na način, ki vzpodbuja igro grizenja. (Foto: iStockphoto)

1. Preprečujte zgodnje grizenje

Že pri mladičku se morate zavedati morebitne težave. Čeprav je vaš kuža še majhen, se z njim ne igrajte grobih iger in na koncu morate vedno zmagati vi! Lastnikom psov strokovnjaki svetujejo, da se s svojimi ljubljenčki ne igrajo na način, ki vzpodbuja igro grizenja. Tovrstno obnašanje lahko vodi k naključnim ugrizom, ko se s psom ukvarjajo osebe, ki jih ti ne poznajo.

Če mladiček vztrajno grize prste na rokah ali nogah lastnika, ga je treba preusmeriti od tega početja in prste nadomestiti s sprejemljivo igračo za grizenje.

Po mnenju kinologov in strokovnjakov za vedenje psov napadalnost spada med pet najpogostejših vedenjskih težav psa.

2. Ustrezna zgodnja socializacija

Ustrezna socializacija mladičkov omogoči, da so ti kot odrasli psi bolj samozavestni in manj plašni. Najboljša starost za socializacijo mladičkov je zelo kmalu po rojstvu, najbolje pred 3-4 tedni starosti. Če mladičkom predstavimo različne situacije, ljudi in druge živali dovolj zgodaj, se bodo naučili, da ti niso nevarni. To zmanjšuje možnosti, da bodo mladički zrasli v prestrašene pse, s tem pa se prav tako zmanjša tudi verjetnost, da bodo psi grizli in napadali.

Napadalnost psa

Psa imejte vedno pod kontrolo in mu ne pustite, da se zaganja v druge pse. (Foto: Reuters)


3. Kastracija oziroma sterilizacija

Dejstvo je, da so kastrirani oziroma sterilizirani psi manj napadalni, lepše se obnašajo in jih je lažje obvladovati. Po besedah veterinarjev imata velik delež pri napadalnosti psa delovanje hormonov in nagon po parjenju. S kastracijo se tako na human način preprečuje, da bi pes zaradi pomanjkanja spolnosti postal nestrpen in posledično napadalen do drugih samcev, v najhujših primerih tudi do lastnika.

4. Bodite vodja!

Psi so krdelne živali, kjer ima le eden član krdela to moč, da vodi svoj trop. V tropu, ki ga sestavljate vi in vaš pes, morate biti vodja vi in psu dati to tudi vedeti. Pes ne zna preživeti sam in ima rad, da ga nekdo vodi, a če vodje nima, misli, da mora to vlogo prevzeti sam. In ker je vodja tisti, ki »dirigira«, kako bodo živeli in se obnašali ostali člani družine, je bolje, da je na vodilnem položaju človek.

5. Šolanje

Z učenjem psa nekaj osnovnih ukazov, kot so »pridi, sedi in lezi«, imamo več nadzora nad njegovim obnašanjem. Prav tako se med šolanjem vzpostavi trdnejša vez med psom in lastnikom, ki je predpogoj, da bo pes poslušal vaše ukaze in vam dovolil, da ga usmerjate.

Napadalnost psa

Po zakonu morate imeti na vseh javnih površinah svojega psa na povodcu. (Foto: Reuters)

6. Učite se pasje govorice

Večina lastnikov psov dokaj dobro pozna osebnost svojega psa. Z opazovanjem psa, zlasti ko je ta v čudni ali stresni situaciji, lahko kot njegov lastnik posredujete in ga odpeljete proč od kočljive situacije še predno pride do ugriza ali napada. Tako strokovnjaki kot številni lastniki psov priporočajo znanje vsaj osnovne »pasje govorice«.

7. Psa imejte na vrvici!

Če je pes na vrvici, ima lastnik več nadzora nad njegovim početjem. Kadarkoli niste 100 odstotno prepričani v svojega psa, ga ne spuščajte s povodca. 

Vam je neprijetno, če med sprehodom srečate psa, ki ni na vrvici?

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na