Majhno stanovanje - 7

(Foto: homedit.com)

Izkoristite prostor, ki ga imate

Ko se lotimo zahtevnejše adaptacije doma, predvsem hiše, večinoma razmišljamo o povečanju – „dvigu“ mansarde, zaprtju in spremembi terase ali atrija v bivalni prostor, prizidku in podobno.

Nikar ne ukrepajte prehitro. Gradnja je namreč dolgotrajen, zahteven in tudi ekonomsko obremenjujoč projekt. Predvsem če vemo, da vzrok utesnjenosti pravzaprav ne izvira iz pomanjkanja prostora, ampak iz nesmotrne, preživete in nefunkcionalne razporeditve.

Namesto da se na vrat na nos odločite za dograjevanje, po možnosti na lastno pest, se raje posvetujte z arhitektom ali drugim strokovnjakom, ki vam bo svetoval, kako z minimalnimi gradbenimi posegi in predvsem z manjšim proračunom bolje izkoristiti prostor, ki ga imate.

Poskrbite, da bo svetloba v prav vseh delih doma prijetna in dovolj močna.

Izmerite energijsko učinkovitost hiše

Vsakdo, ki se loteva obnove doma, bi moral pri tem upoštevati tudi energijsko učinkovitost. Ugotovite, kje iz vašega doma uhaja največ toplote, in ustrezno ukrepajte.

Izboljšanje izolacije, zatesnitve ali menjava oken in podobno so namreč dela, ki jih lahko izvedemo praktično vzporedno s prenovo, posledično pa bo naš dom zaradi njih bolj energetsko varčen. Kar je konec koncev pridobitev za vse – tako za vaš žep, kot tudi za okolje. Pa še bolj toplo vam bo v zimskih dneh.

Vlagajte v kakovost

Množica trgovskih centrov in izdelkov – od stavbnega pohištva do omar, sedežnega pohištva in dodatkov – nam tudi na področju opremljanja doma daje občutek, da moramo ves čas slediti trendom in dodajati, spreminjati, obnavljati. Tudi cene posameznih kosov so sprejemljive. A prav tu tiči past!

barve v domu - 6

(Foto: freshome.com)

Kot pri oblekah se nam namreč tudi pri pohištvu in dodatkih za dom kaj hitro lahko zgodi, da se znajdemo obkroženi s kupom raznovrstnih, cenenih in 'noro ugodnih' kosov, ki se med seboj niti malo ne ujemajo in so daleč od tega, da bi ustrezali našim potrebam in osebnosti.

Zato nasvet: kupujte modro in zmerno. Kakovostne kose pohištva navadno odlikuje tudi brezčasna oblika in kakovosten material, zaradi katerih bodo uporabni dlje časa.

Uporabite svetlobo za poudarjanje perspektive

Pravilna uporaba tako naravnih kot umetnih virov svetlobe lahko dramatično spremeni občutek velikosti v vašem prostoru. Precej enostaven trik je uporaba gladkih, lakiranih površin pohištva, po možnosti svetlih barv, ki odbijajo svetlobo in jo razpršijo po vsem prostoru.

Konkretno: namestite po meri izdelane knjižne police svetle barve okoli okna. Površine polic bodo delovale kot odbojne površine, od katerih bo svetloba potovala naprej po prostoru.

zelena - 5

(Foto: furniture.exquisite-design.com)

Uporabite barve

Sprehodite se po stanovanju, oglejte si ga in se odločite za eno barvo, ki bo definirala vsak prostor. Nato izberite eno steno – tisto, za katero želite, da zažari v središču pozornosti – in jo pobarvajte v izbrano barvo.

Pri tem ne bodite preveč plašni ali skromni, barvanje sten namreč ni nepovraten proces, po drugi strani pa že nekaj kvadratnih metrov barve lahko vaš prostor bistveno spremeni in mu doda tako dobrodošlo osebno noto.

domača pisarna - 11

(Foto: freshome.com)