Preprosta jedilnica

Jedilnica je lahko popolnoma preprosta. (Foto: iStockphoto)

Druženje ob hrani

Glede na to, da v jedilnici obedujemo in sprejemamo goste, se v njo pravzaprav prenese družabna vloga, ki je sicer bolj značilna za dnevno sobo. Če pa ji damo še nekaj udobnosti z izbiro pohištva, potem lahko vlogo dnevne sobe celo zamenja.

No, dnevne sobe brez televizijskega sprejemnika, seveda.

Moderna jedilnica

(Foto: iStockphoto)

Poudarek je na mizi

V jedilnici zagotovo najpomembnejše mesto zavzema miza. Izbira jedilne mize je v glavnem odvisna od velikosti prostora, njegovega položaja ter načina povezave z drugimi prostori, predvsem pa s kuhinjo. Lega mize ter drugih kosov pohištva v jedilnici mora zagotoviti dober komunikacijski tok in nemoteno postrežbo v času obedovanja.

Dobra rešitev je izbira mize, ki se (po potrebi) lahko podaljša. Tako tudi ob večjem številu gostov ne boste v zadregi.

Če želite zagotoviti čim več prostora za sedenje, lahko namesto klasičnih stolov izberete klopi. Te zaradi svoje funkcionalnosti v zadnjem času spet postajajo priljubljene. Še posebej, ker je pod sedežem ponavadi še prostor za shranjevanje, kamor lahko pospravite namizne prte, prtičke, časopise itd.

Najdite svoj stil

Stil, v katerem je urejena jedilnica, naj bo prilagojen ureditvi kuhinje. Če bo glavno vodilo sproščenost, obstaja večja verjetnost, da bo takšno tudi vzdušje.

Stilsko naj bodo s prostorom usklajeni še dekorativni predmeti: okrasne blazine na stolih, namizni prti, vaze, svečniki, podstavki za kozarce, podstavki za posode itd.

Jedilnica v retro stilu

Ali pa celo v retro slogu ... (Foto: iStockphoto)