Sobne rastline v modernem stanovanju

(Foto: Profimedia)

Feng shui principi nam lahko še kako pomagajo pri skrbi za rože, saj je ta starodavna kitajska veščina urejanja prostora namenjena predvsem povečanju skladnosti in pretoku energije.

Pomoč petih elementov

Rože naj bi po petih elementih urejali na osnovi njihove oblike in barve, pri tem pa naj bi ključno vlogo igrala tudi intuicija. Prisluhnite ji!

Pri urejanju rastlin po feng shuju si pomagamo z upoštevanjem petih elementov – lesa, ognja, zemlje, kovine in vode. Vsa naravna dogajanja naj bi bila rezultat medsebojnih vplivov omenjenih petih elementov, ki so v bistvu simboli različnih energij.

Če gremo še malo naprej po filozofij feng shui, je zadevo najenostavneje pojasniti takole: les ustvari ogenj - ko ta dogori, se ustvari pepel oziroma zemlja; v zemlji se ustvari kovina, na kovini se izloča voda, v vodi zraste drevo (les), in krog je sklenjen. Enako, kot se z letnimi časi sklene tudi v naravi. Zveni zapleteno? Tudi če je odgovor da, naj vas to ne zaustavi. Še vedno imate namreč svojo lastno intuicijo, ki naj bi odigrala kar veliko vlogo pri feng shuju.

Rože so kot ljudje...

Rože naj bi se med seboj razlikovale ravno tako, kot se razlikujemo ljudje. Nekatere rastline se med seboj ujemajo in prenašajo, druge ne. Slednje naj bi zelo negativno vplivalo na rože: če združite take, ki so nezdružljive, naj bi se njihova rast upočasnila, sčasoma pa naj bi celo odmrle.

Prvi korak je, da za vsako od rastlin najdemo ustrezno mesto – enim prija sonce, drugim ne. Naslednje dejstvo, na katerega morate biti pozorni, je vrsta zemlje, saj vsaka zemlja ne ustreza vsaki rastlini. Ene potrebujejo več določenih snovi v zemlji, druge manj. Tretja točka vaše pozornosti naj bo usmerjena k vodi: rože se razlikujejo tudi po tem, koliko vode potrebujejo.

Rože po prostorih

S pomočjo rastlinam naj bi v bistvu pomagali sebi – energija kroži in se vrne. Zato naj bo vsak bivanjski prostor zelo premišljeno opremljen tudi z rožami. V spalnici naj jih ne bi imeli, saj so rastline ponoči dejavne, s svojo energijo pa naj bi „motile“ naš počitek.

Medtem pa je situacija v otroški sobi, ki je namenjena več dejavnostim (igranje, učenje, spanje) povsem drugačna. Otroci imajo radi rože, zato je lepo, da jih že od mladih let navajamo na njihovo prisotnost ter na dejstvo, da je za rastline treba poskrbeti.

Kuhinjske in okenske police so kot nalašč za dišavnice in zelišča. Obogatile bodo prostor, s svojimi okusi pa tudi naše obroke. Za delovni kotiček ali sobo pa so primerne rastilne, ki vzpodbujajo k dejavnosti – ena takih je amarilis.

Posebej zanimiva pa je simbolika kaktusa: šlo naj bi za dobre hišne varuhe, saj naj bi – ko so postavljeni na okenske police ali ob vhodnih vratih – nezaželene obiskovalce svarili pred vstopom.

Kroženje energije

Tudi če niste privrženec duhovnosti in prisegate na materijo, se spomnite na sledeče: energija kroži. Tako, kot jo oddajate, jo tudi sprejemate. Zato naj bo prijazna in harmonična.