Mi smo uporabili mavčne plošče debeline 12,5 mm, za nosilno konstrukcijo kovinske U in C profile, tesnilni trak za zvočno zaščito, armirano alu folijo.

Za toplotno izolacijo smo uporabili samonosne izolacijske plošče iz steklene volne debeline 5 cm.

 

Mavčne plošče

Orodje, ki ga potrebujete za pritrditev mavčnih plošč. (Foto: D.V.)

Pa začnimo…

Najprej smo na strop in tla zarisali potek nove stene. S škarjami za rezanje pločevine smo na pravilno dolžino narezali stenske U-profile in jih oblepili s tesnilnim trakom za zvočno zaščito (delitacijski trak). Stenske U-profile z vložki 6 mm smo pritrdili v tla in strop, v razmiku 80 do 100 cm.

Mavčne plošče+

Za delo potrebujete: samorezne pločevinaste vijake za pritrditev C-profilov, vijake za mavčne plošče, samorezne vijake za pločevino in vložke z vijaki dimenzije fi 6 mm za montažo profilov. (Foto: D.V.)

Potem smo v ležišče U-profilov na tleh in na stropu vstavili C-profile. Prvega in zadnjega smo - na vsaj treh točkah - na steno privili z vložki 6 mm.

Ker so bile naše mavčne plošče široke 125 cm, smo ostale C-profile v U-profile vstavili v medsebojni razdalji 62,5 cm.

Pred končnim vijačenjem smo vodno tehtnico preverili, če stojijo v navpični ravni liniji.

Korak dva

Ko smo privili profile, smo se lotili polaganja izolacije.

Uporabili smo 5 cm debele samonosne izolacijske plošče. Najprej smo jih položili prečno, nato še pokončno. To pa zato, da so se spoji križno prekrili. Na ta način smo preprečili toplotne mostove.

Mavčne plošče

Za toplotno izolacijo smo uporabili samonosne izolacijske plošče iz steklene volne. (Foto: D.V.)

Korak tri

Mavčne plošče

Fugirna masa se suši nekaj ur. (Foto: D.V.)

Čez izolacijo smo položili še armirano alu folijo, ki smo jo na C-profile prilepili z dvostranskim lepilnim trakom. Folija se je na spojih prekrivala vsaj 10 cm.

Spoje smo še dodatno prelepili z aluminijastim lepilnim trakom.

Korak štiri

Čez armirano alu folijo smo na C-profile s posebnimi vijaki za mavčne plošče v razdalji 20 do 25 cm privili mavčne plošče. Glave vijakov smo privili pod nivojem plošče. Nazadnje smo spoje prelepili še s samolepilnim fugirnim trakom.

Korak pet

Spoje in glave vijakov smo zafugirali s fugirno maso. Pred tem smo jih skrbno očistili morebitnega prahu ali drugih nečistoč. Fugirali smo z nerjavečo lopatico in gladilko.

Ko se je fugirna masa posušila, smo jo nanesli še enkrat. Nazadnje smo z ročnim brusilnikom zgladili še morebitne neravnine.

Sledi samo še…

Mavčna stena je končana!

Sedaj jo je treba samo še pobeliti. Pomembno opozorilo! Na mavčno steno ne smete nanašati apnenih in silikatnih barv, dovoljene so le disperzijske barve in laki. Stena se mora med prvim in drugim nanosom barve dobro posušiti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na