zaščita pred divjadjo

Zascita pred divjadjo (Foto: arhiv Kluba Gaia)

Izkušeni sadjarji dobro vedo, da se s koncem vegetacije prične priprava na novo sezono. Dela se pričnejo z vzdrževanjem vrtne higiene - odstranimo odpadlo listje in stare polomljene veje, znebimo se tudi mumificiranih plodov iz krošnje in tal. Vse te »odpadke« iz sadovnjaka pospravimo in sežgemo.

zaščita sadnega drevja

Med škropljenjem proti boleznim in bakterijam z bakrenimi pripravki pazimo, da imamo pravo zascitno opremo (Foto: arhiv Kluba Gaia)

Po tem pa sledi obvezno jesensko varstvo s pripravkom na osnovi bakra. Na ta način uničimo številne povzročitelje glivičnih in bakterijskih bolezni, ki na sadju v obdobju vegetacije povzročajo veliko škode. Povzročitelji bolezni prezimujejo v krošnjah dreves, kjer so skriti v razpokah v skorji, popkih, ranah, razpadajočih delih in drugih mestih. Da do okužbe v naslednji sezoni ne pride, oziroma se zmanjša njen potencialni razvoj, bakreni pripravek uporabljamo tam, kjer škodljivci prezimujejo.

Najprimernejši čas za škropljenje je v novembru, ko je odpadlo vso listje. Če drevo listja noče odvreči, ga je potrebno močneje potresti, da ga odpade vsaj dve tretjini. Škropljenje opravimo v lepem vremenu brez vetra in tako preprečimo zanašanje sredstva. Pazimo tudi na to, da deblo in krošnjo dobro »operemo«. Ob pripravi škropiva potrebno količino sredstva stresemo v posodo z manjšo količino vode. Z mešanjem pripravimo suspenzijo, ki jo vlijemo v tank škropilnice, napolnjen do polovice s čisto vodo. Med mešanjem škropiva tank dopolnimo še s preostalo količino vode.

Tudi debla potrebujejo zaščito

Še preden zima pokaže vso svojo moč je tudi čas, da poskrbimo za beljenje dreves, s čimer debla zavarujemo pred pokanjem skorje. Za ta namen uporabimo zaščitni premaz, ki predstavlja tudi odlično rešitev pred pozebo. Sredstvo uspešno deluje še proti nastanku mahov in lišajev, ki so lahko toplo in udobno prezimovališče za različne škodljivce

Premazovanje opravimo z običajno ščetko, poleg debla pa premažemo tudi spodnji del močnejših vej. Na ta način bomo poskrbeli, da bodo drevesa dovolj časa v mirovanju in bodo brez škode preživele tudi nižje temperature. Povsem zaščitena bodo tudi v toplejših sončnih dneh, saj bela barva odbija žarke, zato se deblo ne segreva in se sokovi ne začnejo pretakati. Ravno prezgodnje pretakanja sokov je največkrat razlog, da v hladnejših nočeh njihova skorja popoka, z uporabo pa se bomo temu izognili.

Zaščita pred škodljivimi glodavci

Zajci so zaradi svojega velikega reprodukcijskega potenciala zopet postali prava nadloga mladih sadovnjakov. V zimskih mesecih se radi hranijo z mlado skorjo dreves, kar povzroči sušenje in propadanje drevesa, še posebno, če je nasad mlajši od pet let. Če sadovnjaka ni mogoče ograditi, je deblo priporočljivo zaščititi z mrežo, koruzovino, slamo, lesenimi letvicami ali papirjem.