Vijolice na okenski polici

Sobne vijolice dajejo vtis domačnosti. (Foto: Profimedia)

Klasična ali moderna ureditev?

Za velike, klasično opremljene prostore nekako velja, da v njih sodijo večje rastline z velikimi, temno zelenimi listi, kot so denimo monstera, različni fikusi in aralija. Medtem v manjših, sodobno opremljenih stanovanjih pridejo lepše do izraza lahkotne palme, bambusi in dracene, ki naredijo prostor zračen in svetel.

Guzmania

Guzmanija je lep in moderen okras. (Foto: Profimedia)

V sodobno opremljenem prostoru so lep okras tudi različne bromelijevke (Guzmania, Tilandsia, Vriesia …), barviti kaktusi, različne orhideje in kuščarjev kačnik (Sauromatum venosum).

Sobne vijolice, gerbere in hortenzije bodo šle tako k stilnemu pohištvu kot nekoliko bolj podeželskemu slogu ureditve. Pri tovrstni ureditvi lahko poskusimo tudi s hojami in listnatimi begonijami.

Kombiniranje je zaželeno

Če si v zeleni zasaditvi zaželimo več rastlin, jih kombiniramo tako, da se med seboj dopolnjujejo v velikosti, obliki in barvi listov in seveda obliki in barvi cvetov. Pozorni smo na rastline, ki cvetijo kratek čas, zato pazimo, da bo zasaditev z več različnimi rastlinami zanimiva vse leto.

Bolj moderna zelena kombinacija je lahko sestavljena tudi iz samo ene rastline v različnih velikostih. ali pa se rastlina iste vrste pojavi kot ponavljajoči vzorec v prostoru. Za ta namen sta še zlasti uporabni pokončni rastlini, kot sta taščin jezik (Sansevieria) in sobna zamija (Zamia pumila).

Presajanje in dognojevanje

Najprimernejši čas za presajanje vseh vitalnih rastlin je mesec marec. Presajanje pa je potrebno, če rastlina v istem lončku raste dve leti ali več. Rastline v manjših cvetličnih lončkih presajamo vsako leto.

Če je rastlina v slabem stanju, jo lahko presadimo tudi v zimskem času. Za presajanje izberemo kakovostno petkomponentno zemljo.

Pozimi cvetoče sobne rastline, med katere sodijo božična zvezda, azaleja, ciklama, primula, itd. so nam za ustrezno dognojevanje nadvse hvaležne, saj so sredi cvetenja. Pravilno in enakomerno prehrano jim zagotovimo, če jih enkrat na teden dognojujemo z odlično topnim gnojilom v obliki šumeče tablete. 

Orhideje na podeželski način

Večna eleganca orhideje bo zadostila kriterijema sodobnosti in klasičnosti obenem. (Foto: Profimedia)