dominvrt
Kako skrbeti za sobne rastline pozimi?
SOBNE RASTLINE

Kako skrbeti za sobne rastline pozimi?

31.12.2018, 12:46
0

Zimski meseci so za sobne rastline velika preizkušnja. Kako kljubovati temperaturnim nihanjem, suhemu zraku in pomanjkanju sončne svetlobe?

Primerna vlažnost zraka

Najboljše, kar lahko naredimo za sobne rastline, je, da v zimskem času povečamo zračno vlago.

Treba je vedeti, da večina sobnih rastlin v naravnem rastišču uspeva v območjih, kjer je sončna svetloba prisotna okoli 12 do 14 ur na dan, temperatura se giblje med 18 in 30 stopinjami Celzija, zračna vlaga pa je skoraj 100-odstotna.

V naših podnebnih pogojih se tem razmeram v zimskem času le stežka približamo. V najboljšem primeru imajo rastline v notranjih prostorih na voljo 8 ur sončne svetlobe in temperaturo med 15 in 23 stopinjami Celzija, zračna vlaga pa je običajno prenizka. Zaradi ogrevanja se v notranjih prostorih ta giblje okrog 20 %, zato si lahko pomagamo z dobrim vlažilcem zraka. Rastline razporedimo čim bližje vlažilcu oz. drugemu viru vlage.

sobne rastline v kuhinji
sobne rastline v kuhinji/ FOTO: iStock

Tisti, ki niste zagovorniki sodobne tehnologije, si lahko pomagate tudi tako, da rastline postavite v plitev pladenj s prodniki in ga napolnite z vodo. Tudi na ta način bomo rastlinam zagotovili primerno vlažnost.

Potrebe sobnih rastlin po vlažnosti zraka se med seboj nekoliko razlikujejo. Večini večjih rastlin ustreza že 40-odstotna zračna vlaga, medtem ko manjše rastline potrebujejo od 50- do 60-odstotno zračno vlago.

V toplih in suhih prostorih jim nekoliko pomagate tako, da jih v zgodnjih jutranjih urah pršite po listih, na radiatorje postavite napolnjene posode z vodo ali vlažne brisače.

Svet sobnih rastlin: Jan razkriva vse o zalivanju!
PREBERI ŠE
Svet sobnih rastlin: Jan razkriva vse o zalivanju!

skrb za lončnico
skrb za lončnico/ FOTO: iStockphoto

Centralna kurjava ustvarja suh zrak, zato je sobne rastline treba odmakniti od vseh toplotnih virov. Zaradi vročega zraka se lahko spodbudi tudi šibka in vzdolžna rast, ki pa za rastline ni dobra. Če je le mogoče temperaturo na termostatu naravnajmo nekoliko nižje, med 15 in 20 stopinjami Celzija, in oblecimo jopico.

Zaradi ogrevanja rastline tudi težje dihajo, zato tiste z zelenimi listi poškropimo z naravnim balzamom za liste, ki širi listne pore in tako rastlinam omogoča lažje dihanje. Vrača pa jim tudi naraven lesk in sijaj.

Škodljiv vdor hladnega zraka in prepih

Ker so rastline zaradi večjih potreb po svetlobi blizu oken, jim hladen zunanji zrak lahko poškoduje liste, pravi Davor Špehar, strokovnjak kluba Gaia. Običajno povzroča sušenje listov in v skrajnem primeru celo propadanje rastline, zato jih od okna odmaknimo vsaj za 15 cm.

Posamezne prostore zračite ločeno, da ne pride do prepiha, saj ta prav tako škoduje rastlinam. Še večja nevarnost za sušenje listov in propadanje rastline je, če se rastlina nahaja v bližini vhodnih vrat, kjer temperatura niha celo za 20 do 30 stopinj Celzija. Zato vse rastline odmaknite tudi od zunanjih vrat, da jih ne ogroža vdor hladnega zraka.

Zagotovimo dovolj svetlobe

Sobne rastline v zimskem času potrebujejo več svetlobe, kot je v notranjih prostorih lahko zagotovimo. Moč svetlobe pade tudi za polovico, ta pa se še dodatno zmanjša tudi zaradi oddaljenosti rastlin od okna. Zato se v tem času pri sobnih rastlinah lahko pojavi rumenenje listov. V pomladanskem in poletnem času smo večino sobnih rastlin postavili na severna in vzhodna okna. V zimskem času pa jih premaknemo na južne in zahodne police.

sobne rastline dom
sobne rastline dom

Tako jim omogočimo boljšo osvetlitev, zagotovimo pa jim lahko tudi dodatno osvetlitev. Osvetljevanje rastlinam pomaga, da s pomočjo svetlobnih virov proizvajajo dovolj snovi, ki so nujne za rast. Običajno za to poskrbi sonce, če pa se želimo približati naravnemu okolju in spodbujati rast, potem potrebujemo osvetlitev. Za osvetljevanje so koristne in primerne žarnice z rdečim in modrim spektrom. Ponavadi jim takšne pogoje lahko zagotovijo le v rastlinjaku. Lahko pa si jih zagotovite tudi doma.

Tako oskrbovane bodo uspešno kljubovale pomanjkanju svetlobe. Za dodatno osvetljevanje lahko uporabite različne svetlobne vire, pazite le, da so rastline dovolj oddaljene od žarnic, da ne pride do ožigov. Če so listi preblizu svetlobnemu viru, se lahko zaradi prevelike toplote poškodujejo. Ob postavitvi rastline večkrat pregledamo in preverimo, ali so na varni razdalji. Hvaležne pa nam bodo tudi za dobro kroženje zraka, ki ga lahko zagotovimo kar z manjšim ventilatorjem.

Sobne rastline - zeleni čistilci
Sobne rastline - zeleni čistilci/ FOTO: iStockphoto

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
S princem Williamom o najbolj črnem scenariju: ...
ŠPORT
Hondin 'dream team': Marquez in Lorenzo ...
POP IN
Pamela Anderson razkrila, kateri so najboljši in ...
TV ODDAJE
'Zvezde plešejo so nekaj najlepšega, kar se mi je ...
VIZITA.SI
Največje grožnje našemu zdravju v letu 2019
OKUSNO.JE
Preprost recept za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Kavbojke, ki smo jih nekoč oboževale, so nazaj!
MOSKISVET.COM
Lepa Irina je morila v slogu Razkolnikova!
BIBALEZE.SI
Ta posnetek je pretresel številne starše
CEKIN.SI
Ljubljana na seznamu top 10 destinacij za ...
DOMINVRT.SI
Vsestranski kompozit, ki ponovno osvaja moderne ...
OKUSNO.JE
Tradicionalne dolenjske dobrote