Bela zofa in rumena stena

Bela usnjena sedežna je sicer lepo videti, vse dokler ... (Foto: iStockphoto)

Trdovratni madeži na najbolj priljubljeni, po možnosti beli, sedežni garnituri, so gotovo razlog za slabo voljo. Vendar ni potrebe, da se nad njih spravimo s škarjami ali takoj oddrvimo v trgovino po novo.

Ukrepati je treba čim prej!

Če ste madež poskusili odstraniti na nepravi način in je za vašim delom ostala razbarvana lisa, še ni vse izgubljeno. Velika prednost usnja je namreč v tem, da ga je mogoče zelo uspešno barvno retuširati.

Glede na vrsto usnja je odvisno, kako hitro se bo madež pisala vpil vanj. V vsakem primeru moramo ukrepati čim prej, saj so rezultati odvisni predvsem od tega, kako hitro se bomo spravili nad madež. Nekatere vrste usnja vpijajo bolj, nekatere manj, rezultat pa je odvisen od vsake pretečene ure. Določena črnila so tako agresivna, da bodo v nekaj urah ali dneh prodrla skozi vso globino usnja – dlje časa ga pustimo, bolj globoko bo prodrlo.

Če imamo možnost, da ukrepamo nemudoma, imamo dobre možnosti, da bomo madež lahko odstranili brez posledic.

Najbolj pogoste napake

Tisti, ki pri roki nimajo ustreznega čistila, ali v paniki ne pomislijo na posledice, večkrat poprimejo za kuhinjska čistila ali aceton, so nam povedali v podjetju, kjer se ukvarjajo z vzdrževanjem usnja. Marsikdo je poskusil madež odstraniti z acetonom ali odstranjevalcem laka za nohte. V teh primerih je barva nabrekla in na njihovi sedežni garnituri je ostala lisa - acetona torej nikakor ne uporabljajte za čiščenje.

Tisti, ki so poprijeli za univerzalna čistila, čistilo za okna ali detergent za pomivanje posode so prav tako naredili vidne posledice na usnju. Z drgnjenjem so na usnju ustvarili še mehansko poškodbo in vidno poškodovali usnjeno površino.

Tudi alkohol ni primeren za odstranjevanje sledi pisal z usnjene sedežne garniture. Ta namreč odstrani tudi barvo.

Čiščenje usnjenega kavča

Pri čiščenju ne uporabljajte običajnih kuhinjskih čistil, niti usnja preveč ne močite. (Foto: iStockphoto)

Nad madež črnila le z ustreznimi čistili

Ponavljamo - vsekakor je najpomembneje, da pri takem madežu čim prej ukrepamo.

Ker so nekatera črnila zelo gosta, ne bomo na sedežni garnituri naredili nobene škode, če bomo najprej posegli po vlažni krpi in previdno s površine odstranili črnilo, preden se to vpije v globino. Nato pa uporabite čistilo, ki je namenjeno izključno odstranjevanju madežev črnila z usnja.

Še opozorilo: Izdelki, ki so namenjeni za odstranjevanje madežev, naj bodo vedno v omari s čistili. Še posebej pa pazite, da jih boste imeli pri roki, če imate majhne otroke ali dobite mlade ustvarjalne nadobudneže večkrat na obisk.

In na koncu: Ne pozabite na redno vzdrževanje usnja

Redno čiščenje in vzdrževanje usnja sta nujno potrebna za ohranjanje lepega usnjenega kavča. Pri tem je treba upoštevati vrsto usnja in navodila proizvajalca. S svojega kavča zato redno čistite prah, ne pozabite pa tudi temeljito posesati kotov. Pri čiščenju ne uporabljajte običajnih kuhinjskih čistil, niti usnja preveč ne močite. Pri ustrezni zaščiti s primernim proizvodom bo za čiščenje dovolj že vlažna krpica.