Življenje ob vodi vedno prežema neke vrste čarobnost. Lesketanje vode v ranem jutru ali blede meglice, ki iz nje vstanejo tik pod večer, lahko bivanju ob vodi dajo posebno vrednost.

Če smo nagnjeni k romantiki, potem nas bodo bivališča na nabrežjih prav gotovo očarala.

V tokratnem prispevku smo se odpravili čez ocena, tja daleč v Kanado. Arhitekturni studio Altius Architecture je na izjemni lokaciji ob jezeru Muskoka (Ontario) pričaral še eno pravljico. Zasnovali so jezersko vilo, ki vam ne pusti spregledati naravnih lepot, ki jo obkrožajo.

V arhitekturnem studiu pravijo, da so veliko mero pozornosti morali nameniti strmemo terenu in vodni gladini. Tako je nastala dinamična podeželska hiša, ki se razgibano spušča proti gladini.

Da bi v miru in lepoti jezera zares uživali tudi, ko so na varnem pod streho, so hišo opremili z velikimi steklenimi površinami.

Hiša je načrtovana in grajena po trajnostnem načelu. Zasnovali so jo tako, da je samozadostna in neodvisna od zunanje infrastrukture. Poudarek je tudi na sistemu hlajenja in ogrevanja prostorov: senčila, zelene strehe, kamnite stene, posebna zasteklitev, naravno zračenje, sončne celice in številne druge oblike pasivnih strategij prispevajo k reguliranju temperature.

Jezerska vila se razteza na 300 kvadratnih metrih in je namenjena počitnikovanju.