Meteorit fukang

Steklena notranjost meteorita je še posebno lepa, ko skoznjo posveti sonce. (Foto: Reuters)

Meteorit fukang

Marvin Kilgore, eden od lastnikov kosa meteorita, ga je skušal prodati na dražbi. (Foto: Reuters)

Meteorit fukang sodi med palazite, vrsta kamnito-železovih meteoritov, ki so sestavljeni iz kristalov olivina, v osnovi pa vsebujejo nikelj-železo. Vsebujejo tudi manjše količine mineralov šrajbersita (schreibersit), trolita in fosfatov.

Meteoriti iz skupine palazitov naj bi nastajali ob rojstvu planetov. Bili naj bi globoko v osrčju meteorjev, nastali pa so pred približno 4,3 milijarde let. Le redki preživijo vstop v atmosfero. Ko je padel na Zemljo, je imel meteorit fukang kar 1003 kg. Njegovi srečni najditelji, osupli nad ogromno gmoto sredi puščave, niso imeli niti najmanjše slutnje o tem, kaj vse skriva njegova notranjost. Ko so ga razrezali, so naleteli na čudovit prizor, saj so se pred njihovimi očmi zasvetili prosojni zlati kristali minerala olivina.

Njegovi kosi se danes nahajajo na različnih koncih sveta ter so v lasti različnih posameznikov in ustanov. Kako dragocen je meteorit, razkriva dejstvo, da ga prodajajo tudi po drobnih, komaj gram težkih koščkih, za katere je treba odšteti med 25 in 35 evri. Največji kos je v lasti anonimnega zbiratelja.