Salah Oudjani izvorno prihaja iz Alžirije, vendar je v Franciji preživel večino svojega odraslega življenja. Najprej sta z ženo Ginette več let trdo in težko delala, leta 1965 pa sta v mestu Roubaix, departma Nord, odprla svojo kavarno, v kateri je Oudjani ne le delal, pa pa tudi živel celih 46 let življenja.

Na vogalu ene od prometnih ulic se je srečeval z vso sosesko in poznal malodane vse zgodbe lokalnih prebivalcev. Stene njegove kavarne, ki so polepljenje s fotografijami in jih krasijo podpisi njegovih strank, imajo zanj neprecenljivo vrednost in mu pomenijo vse življenje.

Toda razvoj je šel naprej in v mestu so pripravili nov urbanistični načrt. V soseski naj bi do leta 2022 zrasla stanovanja za več kot 240 000 ljudi.

Francoz, ki se ne želi izseliti - 1

(Foto: odditycentral.com)

Leta 2000 so začele izginjati prve stavbe, ulice pa so izgubljale stari videz. Investitorji in načrtovalci so predvidevali, da bo Oudjani sčasoma popustil. Takšne zgodbe namreč niso tako redke, ljudje pa se nenazadnje zmeraj odločijo, ko jim ponudijo ustrezno vsoto denarja.

Francoz, ki se ne želi izseliti - 3

(Foto: odditycentral.com)

V tem primeru pa takega kompromisa nikakor ne morejo doseči, saj je 71 letni kavarnar trdno odločen, da stavbe, v kateri je preživel večino svojega življenja ne bo nikoli prodal.

Čeprav mu občasno izključijo dotok električne energije in vode ter ne odvažajo smeti, Alžirec ne popušča in svojim večinoma že ostarelim gostom še zmeraj streže kot nekoč.

Kaj pravite, bi bili tudi vi tako nepopustljivi, če bi šlo za vašo nepremičnino?

Francoz, ki se ne želi izseliti - 2

(Foto: odditycentral.com)