Sušenje zeliščnih šopkov

(Foto: iStockphoto)

V zadnjih letih se je močno povečalo zavedanje o zdravem načinu življenja in posledično se vse več ljudi odloča za pridelavo zelenjave ter nekaterih vrst sadja kar na domačem vrtu, saj le tako zagotovo vemo, da uživamo pravo, neoporečno in energetsko polno hrano. Poleg zelenjave in sadja pa vrtove in balkone, kot rečeno, krasijo tudi številna zelišča, ki ne samo izpopolnijo že tako okusne jedi, ampak imajo tudi številne blagodejne učinke na naše zdravje in počutje. Da nam bodo ta vedno pri roki, jih je najbolje imeti kar na balkonu oziroma terasi, v zimskih mesecih pa na notranjih okenskih policah.

V ta namen lahko uporabimo razne lončke, korita ali vedno bolj popularne modularne vrtove, ki nam omogočajo gojenje večje količine rastlin tudi na zelo omejenem prostoru.

Timijan v lončku

(Foto: Profimedia)

Neizkušenost ni izgovor, da si ne bi na svojem balkonu ustvarili pravi zeliščni raj in tako poskrbeli za zdravje cele družine, prav tako ni izgovor pomanjkanje prostora. Na spletu boste našli maro morje vrtnarskih nasvetov, še bolje pa bo, da povprašate kakšnega bolj izkušenega vrtnarja. Če pa niste prepričani, katera zelišča bi pravzaprav gojili, vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih:

Bazilika

Bazilika je eno izmed najbolj priljubljenih zelišč, saj se lahko uporablja pri pripravi različnih jedi in ima številne blagodejne učinke na naše zdravje. Ker se sušena bazilika po okusu in koristih nikakor ne more primerjati s svežo, je seveda najbolje, da jo vzgojimo doma in jo imamo vedno na voljo. Najbolje jo je vzgojiti iz semen, spomladi pa lahko kupimo zdrave sadike, ki so običajno na voljo na tržnici. Tiste iz trgovskih centrov so načeloma namenjene takojšnji uporabi v kuhinji in je od njih težko pričakovati, da bodo še dolgo rasle. Pri vzgoji je pomembno, da rastlino redno zalivamo z manjšimi količinami vode, predvsem v najbolj vročih poletnih dneh. Če bomo zanjo lepo skrbeli, bomo imeli ves čas na voljo bujno in dišečo baziliko, ki jo bomo lahko dodali marsikateri jedi. Dobro je vedeti, da naj bi čaj iz bazilike zmanjševal napenjanje, koristna je tudi za grgranje pri bolečinah v grlu, ker deluje proti bronhitisu, prehladu in vročini. Blagodejno naj bi vplivala tudi na psihično počutje, in sicer deluje blago pomirjevalno in pomaga pri nervozi, nespečnosti, izčrpanosti in depresiji. Konec koncev pa tudi površinsko razkužuje in jo lahko uporabljamo pri manjših ranah in praskah.

Rožmarin

Vonj rožmarina nas odpelje v morske kraje, ljubitelje mediteranske kuhinje pa gotovo razveseljuje dejstvo, da lahko sredozemski grm gojijo tudi na domačem balkonu ali terasi. Kot vsa zelišča in dišavnice je tudi rožmarin mnogo bolj okusen in aromatičen, če za začinjanje jedi namesto posušene začimbe iz trgovine uporabimo vejice sveže rastline. Rožmarin spada med tako imenovana ’tri v enem’ zelišča: je dekorativen zaradi svoje oblike, ima aromatičen vonj in poleg tega značilen okus. Vzgoja rožmarina iz semen je zelo zahtevna in negotova, zato ga ponavadi razmnožujemo s potaknjenci. Najprimernejši čas za rezanje le-teh je prav v juniju in če se boste odpravili nekam ob morje, boste tam gotovo naleteli na kak lep, bujen grm. Rožmarin je dobro imeti vedno pri roki, saj ga že dolgo opevajo med najbolj učinkovita živila proti raku, prav tako naj bi pospeševal prebavo maščob, zato ga dodajamo mastnim pečenkam in drugim mastnim živilom, rožmarinov čaj naj bi pomagal pri pospešitvi krvnega obtoka, pomirjal in blažil revmatične težave, rožmarinovo olje pa je sestavni del maž, ki jih uporabljamo zoper revmo.

Zelišča 3

(Foto: iStockphoto)

Poprova meta

Rastlina, ki je naj bi bila po mnenju mnogih vredna celo božje pozornosti, je prav tako izjemno priljubljena in raste na številnih slovenskih vrtovih, seveda pa jo na balkonu in terasi lahko vzgajate tudi tisti, ki nimate vrta. Pravzaprav se zaradi hitrega širjenja rastline za gojitev v lončkih ali koritih odločajo celo tisti, ki imajo prostor na vrtu. Če se odločimo, da jo bomo gojili, je pravi čas za začetek tega koristnega podviga april ali maj. Meti moramo zagotoviti ravno prav vlage in svetlobe ter jo redno redčiti in obrezovati. Ima izjemno dolgo tradicijo uporabe v ljudski medicini, nekateri podatki govorijo celo o arheoloških najdbah, ki potrjujejo, da so meto kot zdravilo uporabljali že pred 10.000 leti. Že dolgo je znano, da so pripravki iz mete zelo koristni pri blaženju želodčnih težav, blagodejno vplivajo na živčne končiče in delujejo protibolečinsko. Zelo široko uporabnost ima meta v kozmetiki, saj na naši koži spodbuja prijeten občutek hladu. Ker spodbuja potenje, je metin čaj najbolj priljubljena pijača v deželah z zelo vročim podnebjem.

Timijan

Timijan je zelo pomembno zelišče evropske kuhinje in je znan predvsem po tem, da tudi med kuhanjem ohrani močan vonj. Na našem vrtu oziroma na balkonu bo uspeval v približno enakih razmerah kot bazilika. Ta sredozemska grmovnica potrebuje plast drenaže, sončno lego in zavetrje, zalivati pa je ni potrebno prepogosto, saj ne mara preveč vlažnih tal. Timijan razmnožujemo s stebelnimi potaknjenci ali delitvijo korenin. Cvetel bo od junija do avgusta, lahko tudi septembra, prav tako je znan po ’dolgi življenjski dobi’, a ga je treba vsaki dve ali tri leta pomladiti. Njegove zdravilne lastnosti zajemajo predvsem blaženje težav z dihali, lajšanja prebavnih motenj in raznih vnetij – raziskave so dokazale njegov močan antiseptični učinek. Z eteričnim oljem pa moramo biti previdni, saj lahko draži kožo in sluznico.

To je le peščica začimb, ki jih lahko gojimo doma in jih imamo tako vedno pri roki za pripravo okusnih obrokov, čajev ali celo domačih kozmetičnih pripravkov. Med najbolj priljubljenimi je še peteršilj, izbiramo pa lahko tudi med drobnjakom, žajbljem, origanom, majaronom in številnimi drugimi začimbami, s katerimi bomo popestrili našo kuho in pripomogli k izboljšanju zdravja cele družine.