Prekmurska oaza

Na začetku bi se marsikdo lahko vprašal, zakaj se orhideje tako dobro počutijo ravno v Prekmurju? Tam so izpolnjeni prav vsi pogoji za uspešno gojenje takih in tudi vseh ostalih rastlin v rastlinjakih - ravnica, zadostna količina sonca in možnost izkoristka geotermalne energije.

V vasi Dobrovnik, kjer že od leta 2003 deluje podjetje Ocean Orchids, nas je sprejel Tomaž Jevšnik, ki je podjetje soustanovil s sošolcem s fakultete, Romanom Ferenčakom. Podjetje, ki letno izvozi več kot 1.200.000 orhidej, trenutno širi svoj tropski vrt. A o tem nekoliko kasneje ...

Zgodba o orhidejah

V morju orhidej

Tomaž Jevšnik živi z orhidejami. (Foto: Mihajela Črnko)

Tomaž Jevšnik se je nad orhidejami navdušil že v srednji šoli, ko so veljale za zelo prestižen okras in o njih ni bilo veliko napisanega. Danes več ni tako, saj povpraševanje po njih raste, knjigo z naslovom Gojenje tropskih orhidej pa je napisal tudi sam.

V trenutku, ko vstopimo v rastlinjak, nas prevzame morje nežnih, čudovitih cvetov. Kot bi hoteli zamižati, preden do konca odvijemo težko pričakovano darilo, pohitimo mimo dehtečih lepotic in se odpravimo v tisti del rastlinjaka, kjer rastejo najmanjše sadike.

Že tukaj je vidno, da so rastline med seboj zelo različne, saj se njihovi listi že pri najmanjših sadikah razlikujejo po velikosti in barvi. Pot nadaljujemo mimo površin z večjimi rastlinami, takih, ki imajo že razvite cvetne popke, pa nazaj proti zadnjemu prostoru rastlinjaka. Mize, napolnjene z orhidejami v polnem razcvetu čakajo, da jih odpravijo na pot do svojih naročnikov ...

Podjetje je že ob svoji ustanovitvi preseglo meje naše države in izvaža orhideje v marsikatero od evropskih držav. Tudi njihova lokacija v Prekmurju se jim je vedno zdela zelo dobra, zavedajo se namreč, da so v bližini številnih večjih evropskih mest. Seveda imajo tudi v Sloveniji veliko zadovoljnih strank, ki se vedno znova vračajo k njim.

Inovativnost in vpliv na okolje

Kljub temu, da v njihovih rastlinjakih rastejo zelo spoštovani in nagrajeni primerki orhidej iz vrste Falenopsis, je to podjetje zanimivo tudi iz drugih vidikov. Eden od njih je gotovo njihova ekološka ozaveščenost in inovativnost.

V morju orhidej - 8

Tehnologija rastlinjakov zelo napreduje, veliko je napredka tudi pri vzgoji rastlin. (Foto: Mihajela Črnko)

Ker za ogrevanje rastlinjaka uporabljajo obnovljivo geotermalno energijo, je njihov negativen vpliv na okolje najmanjši med vsemi primerljivimi proizvodnjami v Evropi. Rastlinjaki so postavljeni na kmetijsko manj kakovostni zemlji in tako ne zmanjšujejo pridelkov, ki bi jih na tej zemlji lahko pridobili s tradicionalno kmetijsko dejavnostjo.

Tehnologija rastlinjakov prav tako nezadržno napreduje, veliko je napredka tudi pri vzgoji rastlin. Posledično je potrebnih vse manj pesticidov, zato med orhidejami živi tudi kaka zelena žabica, zelo občutljiva na čistost svojega življenjskega prostora. Glede na tehnični napredek, ki je v zadnjih letih v tovrstni proizvodnji zelo visok in na povišane potrebe po samooskrbi, se zdi neverjetno, da se rastlinjaki v taki obliki še niso razširili po Sloveniji.

Tropski vrt

Njihov tropski vrt je bil med obiskovalci tako lepo sprejet, da ga trenutno širijo. Izkušnja tropskega pragozda in eksotičnega cvetja je za Evropejce prav gotovo nekaj svojevrstnega, in v Prekmurju ni nič drugače.

Tropski vrt v Prekmurju

Prekmurski tropski vrt bo še večji! (Foto: Mihajela Črnko)

Na vsakem koraku preseneča nova nenavadna rastlina, ob imenu katere se zdrznemo z zanimanjem. Ananas, kavovec in bananovec so le ene izmed njih. Na videz popolnoma nevsiljiva ovijalka se izkaže za rastlino, katere zrno naj bi v preteklosti spremenilo svet - poprovo zrno ...

Divja, čudovita narava na eni strani in elegantna, raznobarvna, nežna in tenkočutna orhideja na drugi. Zdi se, da se vsi in vse tukaj dobro počutijo.
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na