fasada

Odpadanje fasadnega ometa. (Foto: Pixabay)

  Resnost poškodb fasadnega sloja

Dejavniki, na podlagi katerih se odločimo, kdaj je pravi čas za sanacijo ali adaptacijo fasade, so v prvi vrsti resnosti poškodb na zaključnem sloju našega domovanja. Če je fasado zob časa že načel do te mere, da so na površini vidne posamezne mehanske poškodbe v obliki razpok, ali če na več mestih odpada omet, je to znak, da je čas za sanacijo. Ne le, da so tovrstne poškodbe stavbnega ovoja človeku nevarne, vprašljiva je tudi osnovna funkcija fasade, in sicer zaščita pred toplotnimi izgubami stavbe ter zaščita pred neugodnimi vremenskimi vplivi. 

► PREBERITE: Slovenska gradbena zakonodaja: da ne boste ostali pred lastnimi vrati!

Velikokrat so vzroki za posege tudi površinske poškodbe, ki so vidne v obliki lis ali madežev. Ti so sicer pogost pojav na fasadah, pomembno je le, da ločimo, kdaj gre zgolj za umazanijo, kdaj pa za mikroorganizme, kot so glivice, alge ali plesni. Pogoj za njihov razvoj je vlaga (relativna vlažnost naj ne bi presegala 80 odstotkov), zato se najpogosteje razrastejo na osojnih legah, kot sta na primer severna ali vzhodna stran fasade.

fasada

Fasada je vidno dotrajana, omet je okrušen, na nekaterih mestih že zevajo luknje. Vsekakor pravi čas za prenovo. (Foto: Pixabay)

Razlogi, zaradi katerih se odločimo za sanacijo fasade, so pogosto vezani tudi zgolj na estetiko same stavbe, na primer ob spremembah barvnega sloja na fasadi. Zaradi vremenskih vplivov barve namreč z leti bledijo, kar velja predvsem za odtenke živih barv. 

fasada

Novogradnje je pred vremenskimi vplivi smiselno zaščititi pred že pred prihodom zime. (Foto: Pixabay)

Kdaj je pravi čas za izvedbo posegov? 

Idealen čas za izvedbo posegov na fasadi je prav zdaj, jeseni. Dan je namreč ravno še dovolj dolg, da so vsa zunanja gradbena dela izvedena v doglednem času in tudi temperature so po večini idealne. Veliko ljudi se za spremembe fasadnega sloja odloči tudi spomladi ali pozno poleti, ki sta prav tako primerna za tovrstna gradbena dela. V izredno sončnih in vročih mesecih je potrebno paziti predvsem na to, da preprečimo direktno sončno osvetlitev na zaključni omet, saj lahko pride do prehitrega sušenja, to pa na fasadi povzroči madeže. Ena od rešitev je zasenčenje gradbenih odrov in pa smiselna razdelitev del, ki se prilagajajo glede na osvetljenost in orientacijo samega objekta. Kar se tiče temperatur ozračja, ki so še primerne za posege, naj bi bile od 5 pa do 30 stopinj, pomembno je, da ponoči ne padejo pod ničlo. Če je le mogoče, naj se gradbena dela ne izvajajo med močnim deževjem ali v izredno vetrovnem vremenu, saj to otežuje same izvedbene postopke, vpliva pa tudi na kakovost materialov. 

Kaj pa finance? 

Pomemben faktor, ki pogojuje posege v fasadni pas našega doma, so seveda finance. Se je pa treba zavedati, da se nam bo višja začetna investicija, ki zajema vložek v kakovostne in trajnostne materiale ter zadostno količino toplotne izolacije, z leti vsekakor povrnila. Toplotne izgube bodo v tem primeru manjše, posledično se bodo nižali stroški energentov, kakovost bivanja pa občutno višala.