Umetne buče, drugo okrasje, čarovnice, okostnjaki, plastični krožnički, pribor in kozarci, zavijalni papirji in še marsikaj je žal tesno povezano s praznovanjem noči čarovnic. To je priložnost, da si zastavimo izziv in ta večer poskusimo praznovati okolju prijazno.

noč čarovnic

(Foto: iStockphoto)

Pripravite sladka rdeča jabolka

Namesto da kupujete bombone, zavite v plastične papirčke ali katero drugo pakirano hrano, raje pripravite kakšno okusno jed doma. Tipična jed za sladkosnede so za noč čarovnic recimo rdeča kandirana jabolka.

A pripravo 8 jabolk potrebujete:
- 400 g belega sladkorja
- 100 ml vode
- 1 žlico limoninega soka
- 4 žlice zlatega (koruznega) sirupa
- rdeče ali črno barvilo za živila
- 8 palčk za ražnjiče

Na vsako palčko nataknite jabolko, tako da bo to čvrsto stalo na palčki.

Sladkor, limonin sok in vodo dajte v lonček in kuhajte na zmernem ognju, dokler se sladkor ne stopi. Nežno nagibajte lonček, da odmaknete sladkor od roba, a ne mešajte z žlico. Dodajte sirup in naj se počasi pokuha, a pazite, da ne prevre. Najbolje je, da v lonček vstavite termometer za hrano, če ga imate. Mešanica naj se kuha, dokler termometer ne pokaže 150 stopinj Celzija. Če nimate termometra, poskusite tako, da kapnete mešanico  hladno vodo in takoj bi se morala strditi. Ko je pripravljena, dodajte še barvilo za živila ter bleščice in ugasnite štedilnik

Vzemite jabolka in jih namakajte v sladkorno mešanico v celoti! Pri tem bodite hitri, da bo glazura enakomerna, odvečna pa naj se lepo odcedi. Po potrebi namočite dvakrat za debelejšo glazuro. Jabolka so najboljša, če jih zaužijete še isti dan!

Kostum

Če se res ne morete izogniti nošenju kostuma, si omislite okolju prijaznega. Uporabite stare tkanine, obleke, ki jih ne potrebujete več in jih ustrezno predelajte. Če imate kakšne stare plastične kostume, jih ponovno uporabite, izmenjajte si jih s prijatelji … prav nič hudega, če boste že drugo leto zapored v enakem kostumu!

Bleščic ne potrebujete

Bleščice niso nič drugega kot drobni delci plastike, ki pa postavljajo velikansko breme za okolje. Tudi tiste, ki naj bi se v okolju razgradile, se razkrajajo dolgo, preden dočakajo razkroj, pa lahko pristanejo v želodcih ptic in drugih prostoživečih živali.

noč čarovnic

(Foto: iStockphoto)

Izdelajte strašljive lučke

Zakaj bi kupovali najrazličnejše lučke za dekoracijo, če jih lahko izdelate sami? Dobro operite izpraznjene steklene kozarce za vlaganje,. Uporabite servietno tehniko in jih okrasite s 'čarovniškimi' motivi, narišite nanje netopirje ali katere druge motive z  barvami za steklo. Vanje preprosto dajte čajno svečko in pričarajte posebno vzdušje. Kaj je najbolje, je, da boste te lučke lahko uporabili tudi prihodnja leta, saj ni skrbi, da bi pregorele svetilke.

noč čarovnic

(Foto: iStockphoto)

Buče, buče in še enkrat buče

Ne kupujte dragih keramičnih ali plastičnih okrasnih buč. Vzemite tisto pravo in jo  izrezljajte. Zabava za vso družino zagotovljena! Poleg tega pa bodo tudi otroci, če jih imate, navdušeni nad ustvarjanjem.

Semena lahko posušite, jih po želji posolite in si tako privoščite zdrav prigrizek med večernim poležavanjem na kavču.

Kaj pa metla?

Vsaka prava čarovnica ima tudi metlo. Ni treba, da kupujete plastične 'čarovniške' metle. Uporabite nekaj domišljije, poiščite primerno palico in napravite svojo edinstveno.