Na Svetovnem arhitekturnem festivalu v Barceloni so v letu 2011 prestižno nagrado za arhitekturo med drugim podelili tudi makedonskim arhitektom iz studia Syndicate.

Trije arhitekti iz Skopja, Dejan Sekulovski, Ilija Božinovski in Dejan Spasenovski, so nagrado prejeli za kulturno središče, ki so ga zasnovali v počastitev spomina na priljubljenega makedonskega pevca Tošeta Proeskega, ki je pred štirimi leti preminil v prometni nesreči.

Toše Proeski - 2

Makedonci smrti svojega junaka, ki je tragično umrl v prometni nesreči, ne morejo preboleti. (Foto: Reuters)

Spominsko obeležje s kulturnim središčem se nahaja v Gumenju pri Kruševem v Makedoniji, kjer je Proeski tudi pokopan. Podoba stavbe je premišljeno vkomponirana v naravno okolje, ki ga označujejo griči.

"Njegova dejanja lahko služijo kot primer in sporočilo mnogim generacijam. S postavitvijo spomenika bomo na dostojen način ohranili spomin na Tošeta."ministrica za kulturo Republike Makedonije Elizabeta Kančeska-Milevska

Arhitekti so spomenik osnovali na preprostosti in čistosti. Čeprav naj bi navzven skušali ustvariti vtis utesnjenosti, kot pomembni določilnici življenja legendarnega pevca, obiskovalec v prostoru pravzaprav z lahkoto zadiha, saj je stavba znotraj prostorna in daje vtis svobode.

Prostori so prav tako odprti navzven in so v stalnem stiku z neposredno okolico. Izbrani materiali poudarijo razgibano komunikacijo in ustvarjajo sožitje številnih nasprotij: polno in prazno, temno in svetlo, trdno in mehko, sprednje in zadnje …

Prostorna in razgibana notranjost se po svoji namembnosti deli na dvoje. V enem delu je razstavni prostor, v drugem pa se nahaja prodajalna s spominki, glasbena soba ter kavarna, iz katere je izhod na zunanjo teraso.

Spomenik Tošetu Proeskemu naj bi simboliziral skrbi, sanje in iluzije makedonskega naroda. Kot je za naš portal Dominvrt.si povedal eden od arhitektov studia Syndicate, ki stojijo za izvedbo projekta, Dejan Sekulovski, so imeli pri sami realizacija projekta veliko pomoč makedonske vlade, ki je že leta 2008 razpisala javni natečaj za arhitekturno in urbanistično ureditev spominskega doma Toše Proeski.

Sekulovski je tudi poudaril pomen makedonskega ministrstva za kulturo, na čelu z ministrico Elizabeto Kančesko-Milevsko, ki je vseskozi skrbela za to, da so projekt lahko brez težav izvedli do konca.

 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na