Zen dekor v domu

Izbirajte naravne barve v stanovanju. (Foto: Profimedia)

Beseda zen v japonščini pomeni meditacijo, v notranjem oblikovanju pa jo oblikovalci v prostoru upodabljajo v obliki harmoničnega, uravnoteženega in sproščujočega dekorja. Čeprav tukaj ne govorimo o katerem od močno razširjenih slogov opreme in zanj ni natančnih pravil, lahko povzamemo, da ga določajo predvsem čiste linije, minimalizem in preprostost. Gre za ustvarjanje vzdušja, ki predstavlja protiutež stresnemu vsakdanjiku. Tega lahko v svojem domu ustvarite z desetimi preprostimi koraki.

Izberite zemeljske barve

Naravne barve svetlih odtenkov bodo najbolje ustvarile mirnost in čistost bivanja po zen načelih. Izberete lahko belo, različne odtenke sive, bež in rožnato bež barve. Vse te bodo v domu ustvarile sproščujoče okolje. Da vaš prostor ne bo monoton, se poigrajte s kombinacijami različnih odtenkov svoje najljubše barve ali kombinirajte z barvo pohištva. Vendar pri tem ne pozabite, da si bolj kot kontraste želite ustvariti usklajenost barv in tekstur.

Bonsaj v kopalnici

Namesto okrasja v svoj dom postavite bonsaj. (Foto: iStockphoto)

Mehka tla

Pri opremljanju nikakor ne morate zgrešiti, če za tla izberete parket ali les v kakršni koli obliki. Če so vaša lesena tla bela ali v svetlih odtenkih sive, imate v prostoru že izpolnjene pogoje za opremljanje v tako imenovanem 'zen' slogu. Za posebej sproščujoč vtis na tla položite še mehke volnene preproge. Če se vam te zdijo preveč zahtevne za vzdrževanje in čiščenje, lahko uporabite bombažne, ki naj bodo barvno usklajene z barvo sten in tal. Posezite predvsem po različnih odtenkih kaki, rjave ali sive barve.

Izberite naravne in lahke tkanine

Vse tkanine, ki jih uporabite v domu, naj bodo iz naravnih materialov, udobne in 'lahkotnega' videza. V dom, urejen po zen načelih, sodijo tudi zavese, s katerimi si zagotovite zasebnost, zmanjšate hrup in prepih. Tudi pri njih izberite naravne in kakovostne tkanine in jih barvno uskladite s prostorom.

Zagotovite si veliko 'mehke' svetlobe

Za sproščujoče vzdušje v prostoru potrebujete veliko mehke svetlobe, zato se znebite ostrih fluorescenčnih luči. Močno usmerjeno svetlobo tako zamenjajte z razpršeno in ne pozabite na sveče, ki bodo v trenutku ustvarile prijeten ambient v prostoru. Stropno luč lahko zamenjate z več stenskimi in prostostoječimi.

Pohištvo naj bo preprosto in naravno

Pohištvo, navdihnjeno z zen filozofijo, je čistih in preprostih oblik, zato se izogibajte pretiranemu okrasju in dodatkom. Naj bo kakovostne izdelave in iz naravnih materialov, ki bodo v prostor vnesli toplino.

Vaša spalnica bo še posebej sproščujoča, če boste posteljo postavili blizu naravnega vira svetlobe, nikakor pa naj ne bo neposredno pred vrati ali pred prehodi iz enega v drug prostor. Njena višina naj bo taka, da bo vam najbolj udobna, vendar pa so visoke postelje (višje od 55 centimetrov) videti bolj udobne. Na postelji naj ne bo veliko okrasnih blazin, privoščite pa si veliko naravnih materialov. Prav gotovo bo videz udobja še dodatno poudarila volnena odeja.

Ne pretiravajte z okraševanjem

Pri stenskem okrasju se držite le enega pravila: to naj bo preprostost. Izogibajte se velikemu številu slik in fotografij ter obdržite le tiste, ki vam veliko pomenijo. Tudi vaša knjižnica naj daje vtis čistosti. Če svojih knjig različnih barv in velikosti ne morete pospraviti v omare z vratci, svoje knjige ovijte v svetel papir.

Dišeči dom

Pri doseganju sproščujočega in vsesplošno prijetnega vzdušja ne smete pozabiti na vonj svojega doma. Izberite ali sami ustvarite različne dišave za dom v obliki razpršilcev. V izparilnike nakapljajte eterično olje ali prižgite dišečo svečo. Vonje prilagodite različnim prostorom in različnim delom dneva, tako vas bodo prijetno uspavali ali poživili.

Zen dekor v domu

Spalnica naj bo predvsem udobna in opremljena z naravnimi materiali. (Foto: Profimedia)

Odstranite ali skrijte elektronske naprave

Razne elektronske naprave v domu običajno ustvarjajo moteč element, ki ne ustvarja vzdušja spokojnosti. Ker se seveda nočete ločiti od svojega televizijskega sprejemnika, ga v prostor umestite tako, da ne bo prva stvar, ki jo opazite, ko odprete vrata dnevne sobe ali spalnice. Diskretno ga umestite v prostor ali ga takrat, ko ni prižgan, skrijte v za to posebej ustvarjeno omarico. Vsekakor pa se potrudite in skrijte vse kable, ki so speljani po prostoru.

Ne pozabite na rože!

Sobne rastline dajejo s svojo zeleno barvo poseben občutek mirnosti, poleg tega pa tudi čistijo zrak vašega stanovanja. Ne izbirajte rož, ki oddajajo močne vonjave, ali tistih, ki potrebujejo zahtevno skrb, ki presega vaše vrtnarske sposobnosti.

Vsekakor pa ne boste zgrešili, če si boste omislili bonsaj ali če boste lončnice obesili s stropa ali na steno.

Odstranite stvari, ki jih ne potrebujete

Dodatki in razni majhni spominčki naj bodo pri vas prisotni le v majhnem številu ali jih vse odstranite. V vsaki od svojih sob zato najprej odstranite vse, česar ne potrebujete: naj bo v prostoru čim manj stvari.

Vsekakor pa ohranite ali dodajte predmete, ki bodo v vašem prostoru povečali udobje.

Kopalnica

Naj vaš dom postane oaza miru. (Foto: Pinterest)