Termostat

(Foto: freshome.com)

Pametni termostati

Z manjšo naložbo v novejše termostate lahko ustvarite občutne prihranke. Kupiti je mogoče naprave, ki temperaturo prilagajajo glede na vaš čas vstajanja ali čas prihoda iz službe. Nekateri termostati so nastavljivi, najnovejši dosežki na tem področju pa omogočajo, da se termostati sproti učijo o vaših potrebah in se temu prilagajajo. Najnovejši izumi s tega področja so opremljeni s senzorji gibanja, nekatere pa lahko upravljate prek aplikacije na pametnem telefonu. Obstajajo tudi taki, ki se povežejo na brezžično internetno povezavo in temperature v domu prilagajajo glede na vreme. Možnosti je veliko in vse od njih omogočajo prihranke. Proizvajalci raznih pametnih termostatov trdijo, da so lahko z uporabo pametnih termostatov stroški za ogrevanje nižji za 30 odstotkov.

Senzorji za luči

Vsakdo se trudi, da bi ugašal luči v praznih prostorih, vendar je na to težko navaditi vse člane družine. V nekaterih domovih je lahko le zaradi tega letno račun za elektriko višji za več sto evrov. To, koliko denarja po nepotrebnem zapravite le zaradi luči, boste ugotovili na položnici za elektriko. Ne glede na vestnost pri ugašanju luči boste za družinski proračun in za okolje veliko pridobili, če boste namestili senzorje za prižiganje in ugašanje luči. Morda ti ne bodo zelo koristni v sobah, kjer se veliko zadržujete, prav gotovo pa bodo prišli prav v vseh drugih prostorih. Najnovejša pomoč je sistem, ki vse luči v domu poveže z vašim pametnim telefonom. Omogoča preprost način spremljanja, kdaj so luči prižgane, in jih lahko na daljavo tudi ugašate ter prižigate.

Postavitev sončne elektrarne

(Foto: iStockphoto)

Obnovljivi viri energije

Če se odločite za koriščenje sončne energije, lahko kmalu po namestitvi ustvarjate velike prihranke. Največ pri tem pridobijo domovi v geografskih območjih z veliko sonca, posebej velike prihranke pa bodo dosegli tisti, ki imajo velike hiše. Sončno energijo je mogoče uporabljati na tri načine: pasivno, aktivno in s fotovoltaiko.

- Pasivno
To je način, s katerim uporabljamo sončno energijo neposredno za ogrevanje, osvetljevanje in prezračevanje prostorov. Temu so namenjeni okna, sončne strehe, stekleni vrtovi ipd.

- Aktivno
Aktiven način izkoriščanja sončne energije je prek sončnih kolektorjev, pri čemer se sončna energija pretvori v uporabnejšo vrsto. Uporabljajo se predvsem za ogrevanje sanitarne vode in za ogrevanje prostora. Kolektorji izrabljajo infrardeče valovanje sonca za segrevanje tekočine ali zraka.

- Fotovoltaično
To je način izkoriščanja sonca za pridobitev električne energije prek fotovoltaičnih sistemov. Sončne celice, ki so povezane v sončno elektrarno, pretvarjajo energijo sončne svetlobe v električno energijo. Ker je pri tem kot vir energije uporabljena svetloba, gre za čist in zanesljiv vir pridobivanja električne energije.

Pojavljajo se tudi ideje, da bi domovom energijo zagotavljali z uporabo vetrnic. S postavitvijo nekaj vetrnic na dvorišču naj bi popolnoma zagotovili potrebe gospodinjstva po elektriki. Za zdaj pa je obveljalo prepričanje, da tak način pridobivanja energije ni niti realističen niti ekonomičen.

Pametne naprave v domu

(Foto: freshome.com)

Varčne gospodinjske naprave in aplikacije za spremljanje porabe električne energije

S spletno aplikacijo lahko tudi v Sloveniji spremljate svojo porabo električne energije. Tako lahko naprave, ki so največji porabniki električne energije, uporabljate v času, ko je električna energija cenejša, oziroma zamenjate staro napravo z varčnejšo. To izberete na podlagi označb na gospodinjskih aparatih, ki je razvidna z 10-stopenjske barvne lestvice. Pri tem izbirajte zelene barve, torej čim bolj energijsko učinkovite izdelke.

Varčevanje z vodo

Velike količine iztočene vode in ogrevanje le-te znašajo velik del porabe družinskega proračuna. Pri tem je najbolje spremeniti svoje navade. Pomagajo vam lahko naprave, ki nas opominjajo, da zapremo pipo, ko vode ne potrebujemo več.

Na ameriškem trgu se je pojavila preprosta naprava Water Peble, ki jo položimo ob odtok v kabini za prhanje. Ta meri količino iztočene vode in to informacijo sporoča z barvno lučko. Ta je sprva zelena, nato rumena, ko se bliža konec tuširanja, pa začne utripati rdeče. Tako si lahko posameznik pomaga omejiti čas tuširanja, in sicer tako, da napravo sprva umeri. Pri vsakem naslednjem tuširanju priporočen čas ta majhna pametna naprava skrajša za nekaj sekund. Ko je ta čas preveč skrajšan, jo na novo umerite. Proizvajalci trdijo, da gre za poceni napravo, ki lahko letne stroške in količino iztočene vode občutno zmanjša.

Naprava za omejitev porabe vode

(Foto: freshome.com)