Ob pogledu na fotografije tega stanovanja je težko verjeti, da v površino meri le 47 kvadratnih metrov. Ne le, da je videti večje, kot je dejansko, stanovanje je tudi zelo funkcionalno opremljeno.

Lastnik stanovanja se je odločil povezati dnevno sobo in kuhinjo ter na ta način umestiti jedilnico med ta dva prostora. Zdaj so vse tri celote združene v eno in se med seboj odlično ujemajo.

Barvna paleta je zelo enostavna, saj so večinoma prisotne bela, siva in črna barva. 'Razbije' jih le kakšen detajl v oranžni ali zeleni barvi, ki doda prostoru razigranost in dinamiko.

Sobe so majhne, vendar urejene na način, da kljub temu delujejo precej prostrano. K prostranosti stanovanja pripomore tudi izbira pohištva, ki je izrazito multifunkcionalno.

Kako pridobiti več prostora?

Ker je vsak prost kvadratni meter v majhnem stanovanju še kako pomemben, je dobro poznati nekaj trikov, kako bo majhno stanovanje videti veliko večje, kot je v resnici.

Stanovanje na Švedskem

Znebite se težkih zaves in jih nadomestite z lažjimi in zračnejšimi, ki bodo poskrbele za dovolj dnevne svetlobe. (Foto: homedit.com)

1. Ne pozabite na svetlobo

Odprite okna in pustite soncu, da poživi vaš prostor. Tako bo videti večji in čistejši, sončni žarki pa bodo ustvarili čudovite sence, ki bodo popestrile vsako sobo in še izostrile občutek tridimenzionalnosti.

Temne in težke zavese majhnemu prostoru ne delajo usluge, saj je zaradi njih videti še manjši. Znebite se jih in jih nadomestite z lažjimi in zračnejšimi, ki bodo poskrbele za dovolj dnevne svetlobe.

Ne pozabite na manjši trik z ogledalom – izberite čim večjega in ga postavite ga v prostor. Z odbijanjem svetlobe bo tako prostor videti večji.

2. Naj vam ne bo v napoto

Dobro ocenite vaš prostor in se prepričajte, da vas postavitev pohištva nikakor ne bo ovirala. Sprehodite se po stanovanju in bodite pozorni na to, kje se redno gibate, kako se odpirajo vrata in katere prehode uporabljate.

Pohištva nikoli ne postavljajte tja, kjer bi vam lahko bilo v napoto - blizu vrat, med prehodi ali na hodniku, saj lahko neprestano prestavljanje hitro postane zelo nadležno, hkrati pa je tak prostor občutno manjši, tesen in neprimeren za druženje.

Če je v vašem stanovanju veliko oken, upoštevajte, da bo visoko pohištvo oviralo vhod svetlobe v prostor in ustvarjalo temne sence, ki ga bodo na videz zaprle. Takih kosov se v majhni kvadraturi raje izogibajte, če pa že imate prostor, pa jih postavite na nasprotno stran, kjer bodo dobro obsijani.

3. Manj je več!

Slej kot prej pride obdobje, ko ugotovite, da imate v stanovanju cel kup stvari, ki jih sploh ne potrebujete, zato je lahko prostorska stiska odlična priložnost, da se jih znebite.

Preveliko pohištvo lahko majhno stanovanje navidezno še pomanjša, zato se ga znebite ali pa se odločite le za nekaj velikih kosov, ki bodo temelj dekoracije v vašem domu.

Dopolnite ga s predalniki, ki jih boste imeli za pospravljanje raznih drobnih predmetov, ali pa se odločite za police, vendar z njimi ne pretiravajte. Še nasvet, pritrdite jih visoko – tako bo vaša stena videti višja, s tem pa tudi vaš prostor večji.

Poglejte zakaj je ta fotografija, na facebooku povzročila nepredstavljivo ...

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na