Ženska zlaga stvari v hladilnik

Neprijetnih vonjav iz hladilnika se boste najlažje znebili s pomočjo sode bikarbone. (Foto: iStockphoto)

Nad hladilnik z ogljem

V hladilniku je treba vsak dan pregledovati hrano in iz njega sproti odstranjevati pokvarjene stvari, predvsem zelenjavo. Kljub temu se ta včasih navzame trdovratnega vonja, ki se ga ne da odstraniti s preprostim brisanjem njegove zunanjosti in notranjosti.

Neprijetnih vonjav iz hladilnika se boste najlažje znebili s pomočjo sode bikarbone. Najprej ga pobrišite, nato pa preprosto na eno izmed poličk položite odprto škatlico s sodo bikarbono. Če gre za posebej močan vonj, pa bo morda ta metoda premila. Zato posezite po aktivnem oglju, ki ga lahko kupite v lekarni. Tega stresite v posodico in ga pustite delovati več dni oziroma dokler je to potrebno.

Če tudi to ne bo pomagalo, uporabite naslednjo metodo: hladilnik napolnite z zmečkanim časopisnim papirjem in ga poškropite z vodo. Nato pustite hladilnik vključen in počakajte nekaj dni. V tem primeru boste morda morali odtajati hladilnik, prav gotovo pa se boste znebili neprijetnega vonja.

Če tudi ta metoda ne bo pomagala, se je vonj že vpil v izolacijo hladilnika. V tem primeru pokličite svojega serviserja in se pozanimajte, ali boste lahko izolacijo zamenjali.

Zamrzovalnik

Neprijetne vonjave se lahko širijo tudi iz zamrzovalnika: to se največkrat zgodi v primeru, če ste vanj spravili ribe. V tem primeru ga boste morali odtajati in ga očistiti s čistili na osnovi encimov, ki bodo nevtralizirali neprijetne vonjave. Pomagate si lahko tudi s sodo bikarbono: preprosto položite odprto škatlico v kot zamrzovalnika in vpila bo neprijeten vonj.

Plastična posoda v hladilniku

Plastična posoda se včasih navzame neprijetnega vonja. (Foto: Profimedia)

Vonjave iz kuhinje

Če ima vaš dom vonj po kuhanju, boste potrebovali nekaj limoninega soka in šest nageljnovih žbic. Ti sestavini dodajte v lonec s toplo vodo in pustite, da vonj popolnoma prevzame prostor. V primeru, da mešanice ne porabite v celoti, jo shranite. Uporabite jo namreč lahko do štirikrat.

Plastične posode

Tudi plastične posode, v katerih shranjujete hrano, se lahko navzamejo vonja po hrani. Tega se boste najlažje znebili z mešanico iz domače shrambe. Pomešajte vodo, sodo bikarbono in limonin sok in plastično posodo obrišite s krpo, navlaženo s to mešanico. Nekatera plastična posoda kakovostne izdelave je primerna tudi za uporabo v mikrovalovni pečici. V tako lahko nalijete nekaj mešanice in jo za dve minuti položite v mikrovalovno pečico. Če posoda ni primerna za uporabo v mikrovalovni pečici, pa vanjo nalijte mešanico destilirane vode in belega kisa, in sicer v enakem razmerju. Če so vonjave posebej močne, pustite, da mešanica v posodi stoji čez noč.