Nataša Pevc - strokovnjakinja

Nataša Pevc, u.d.i.a. PEVCarhitekti

Natašo Pevc iz studia PEVCarhitekti smo vprašali, kako najbolje izkoristiti prostor, ki ga ponuja mansarda. „Mansarda je zahtevna za načrtovanje, a so kljub temu lahko rešitve dobre in zelo zanimive. Višina stropa mora biti čim višja, še najboljše, da je odprto do slemena. Višino pridobimo tudi z izvedbo strešne frčade ali višjim naklonom strehe. Visoke stene izkoristimo za postavitev garderobnih omar, nižje pa za posteljo, sedežno garnituro, če višina dopušča pa tudi za bide in stranišče, " razloži Pevčeva.

Pred morebitno izdelavo mansarde in pri njenem načrtovanju moramo upoštevati predvsem, kakšen je življenjski stil uporabnikov in kakšne kvadrature prostorov želijo.„Prostore razporedimo glede na strani neba, naravno osvetlitev in lokacijo inštalacij. Predelnih sten naj bo čim manj, samo tam, kjer so nujno potrebne (sobe in kopalnica). Pohištvo razporedimo tako funkcionalno kot estetsko," doda arhitektka.

Najbolj je pomembno, da je v fazi načrtovanja posameznik pozoren predvsem na to, da izbere kopalniško opremo, kuhinjsko opremo, način ogrevanja in način prezračevanja. Posegi v inštalacije so namreč najbolj zahtevni posegi pri prenovi podstrešja v bivalno mansardo.

Seveda je pred ureditvijo stanovanja pod streho najprej treba razmisliti o ustrezni izolaciji in oknih. „Izolacija strehe naj bo minimalne debeline 25 cm. Vgradimo jo v več slojih, med špirovce, ter dodatno nad in pod špirovce. Priporočam lesna vlakna ali celulozo, ki imata višjo gostoto in s tem daljši temperaturni fazni zamik poleti. Strešna okna naj bodo s troslojnimi stekli, z zunanjimi senčili za zaščito pred poletnim pregrevanjem,“ nam še pove.

Fotogalerija: Švedska mansarda

Sicer pa lahko nekaj zanimivih in uporabnih idej za ureditev dobite tudi v slikoviti fotogaleriji švedske mansarde. Stanovanje na fotografijah je v slikovitem delu Stockholma, in sicer v stavbi iz leta 1600. Te zgodnje letnice v prenovljeni mansardi, ki je predvsem minimalistično opremljena in svetla, ni mogoče opaziti. Svetla oprema in bele stene so oblikovalci in lastniki dopolnili z živahnimi detajli, ki jih ni bilo treba veliko. Že tloris, ki je v dveh nadstropjih, omogoča razgiban prostor in zahteva unikatno opremo. Stanovanje sicer ni majhno, saj meri 112 kvadratnih metrov, vendar ga njegova oprema in izbira barv ustvarjata v še bolj prostoren in udoben dom.

V spodnjem nadstropju je večji hodnik, ki vodi do glavne spalnice in kopalnice, prav tako je tukaj prostor z veliko garderobno omaro. Tradicionalne lesene stopnice vodijo v spektakularno zgornje nadstropje, v katerem so odkriti leseni tramovi kljub moderni in minimalistični opremi zagotavljajo toplino. Strešna okna in snežno bele stene pa so temu stanovanju zagotovila obilo naravne svetlobe. Za živahnost so poskrbeli z rdečim kavčem in redkimi barvnimi dodatki.

Vas zanima, kaj je tako zelo presenetilo priljubljeno vremenarko?

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na