Dnevna soba, vijolična

Ni potrebe, da se vsi elementi v prostoru ujemajo. (Foto: Pinterest)

1. napaka: Preveč stvari v eni sobi

Če ste čez leta nabrali veliko okraskov, ki vam veliko pomenijo, predstavljajo vašo strast do določenega konjička ali sloga opremljanja, se lahko zgodi, da bodo v prostoru ustvarjali videz prenapolnjenosti. Prostor, v katerem je preveč detajlov, lahko človeka zmede do te mere, da se njegov pogled stežka osredotoči na en del ali predmet.

Da te napake ne bi storili, izberite en ali dva posebna predmeta, ki bosta ustvarila močnejši vtis kot njihovo večje število. Ti posamezni detajli, ki se slogovno ali barvno ujemajo s preostalo opremo, bodo prostor tudi povezali in uskladili.

2. napaka: Vse se mora ujemati

Če ste se odločili za eno barvo stene, to še ne pomeni, da morate v enakem odtenku izbrati tudi okrasne blazine, pohištvo in okraske.

Kuhinja, črna, bela

Črna in bela sta vedno 'in', a ker vemo, da barve vplivajo na razpoloženje, lahko dodate nekaj barvnih dekorativnih elementov, ki bodo v prostor vnesli malce življenja. (Foto: Pinterest)

Soba, v kateri prevladuje ena barva, je videti dolgočasno in pusto, zato se raje odločite za kontraste. Če imate recimo sive stene, izberite dodatke živahne rumene ali oranžne barve. Poigrajte se z različnimi odtenki in gotovo boste našli pravo kombinacijo.

Prav tako se ne osredotočajte izključno na en slog opreme. Če imate moderen in minimalističen dom, poskušajte vanj vnesti nekaj predmetov iz drugih slogov, kot je recimo starinski stol ali rustikalen okvir za sliko. Tako boste prostoru dodali nekaj topline in osebnosti.

3. napaka: Vse pohištvo je postavljeno ob stene

„Stiskanje“ pohištva ob steno je napaka, ki jo naredi veliko lastnikov domov. Nekateri hočejo s tem načinom ustvariti videz prostornosti, vendar lahko pride do nasprotnega učinka. Če so vsi stoli, omare in kavči stisnjeni ob stene, se v osrednjem delu sobe pojavi neizkoriščen prazen prostor. Zato na primer stol postavite v sredo sobe in ustvarite videz udobja in domačnosti.

Stene bodo tako postale pomemben dekorativen element vašega doma. Na zid, ob katerem ni pohištva, lahko recimo obesite več slik in si ustvarite domačo galerijo ali pa pustite, da do izraza pridejo zanimive tapete.

4. napaka: Stene so izključno bele

Marsikdo je pri barvi sten zadržan in za ves dom izbere belo barvo. Za več topline in osebnosti izberite barve za niansiranje, ki ne bodo preveč intenzivne in vas pri kombinaciji s preostalo opremo ne bodo omejevale. Tisti bolj pogumni pa lahko izberete tudi intenzivne odtenke, ki jih nanesite le na eno steno. Temnejše barve lahko prostor na videz pomanjšajo, zato vse stene s temno barvo pobarvajte le, če imate zares velik prostor.

5. napaka: Brezkompromisno sledenje trendom

Samo zato, ker je določen trend velikokrat omenjen v različnih revijah, to še ne pomeni, da nujno sodi v vaš dom. Če slepo sledite trendom, lahko izgubite najpomembnejšo kakovost doma, to je vaša osebnost in z njo povezana edinstvenost doma. Če si želite imeti dom, ki je v koraku s časom, trende vključujte preko manjših detajlov, kot so vzorci na okrasnih blazinah in različni okraski, ki jih lahko ob spremembi trendov brez večjih stroškov zamenjate.

Spalnica z barvnimi blazinami in prevleko

Včasih je manj več. (Foto: Profimedia)