Naj nihče ne izbira namesto vas

Ker boste v domu živeli vi in člani vaše družine, morate biti vi tisti, ki sprejemate odločitve pri izbiri opreme zanj. Če potrebujete nasvet, se vsekakor obrnite na strokovnjaka ali koga, čigar mnenje cenite, vendar naj bo končna odločitev vedno vaša. Seveda se posvetujte tudi s člani družine in pri opremi skušajte najti kompromis.

Kavč

Le s premišljenim opremljanjem bo prostor lahko deloval kot celota. (Foto: Profimedia)

Barve ne izbirajte prve

Čeprav si marsikdo želi pobeljene sobe z novim parketom, preden se začne odločati o pohištvu in dodatkih, gre pri tem za eno najpogostejših napak. Vsak prostor mora namreč delovati kot celota, kar pa je nemogoče doseči, če ste svoje zidove že pobarvali, preden ste izbrali katerega od drugih elementov. Zato najprej izberite talne obloge in se odločite za vrsto in barvo tkanin, ki bodo prevladovale v prostoru. Šele nato izberite barvo, ki bo skupaj z vnaprej izbranim pohištvom delovala resnično usklajeno.

Tisti, ki izberejo barvo v trgovini na podlagi barvnih lističev z različnimi odtenki, so večkrat razočarani. Na manjši površini je barva namreč lahko videti popolnoma drugače kot na večji. Pred barvanjem stene pobarvajte večji karton in si ga oglejte pod naravno svetlobo sobe. Zato najprej kupite manjši lonček barve in se odločite šele takrat, ko jo boste tako preizkusili.

Vaša najljubša barva naj ne bo prevladujoča

Če imate posebej radi eno barvo, z njo ne pobarvajte vseh sten stanovanja, ampak izberite za prevladujočo barvo nevtralen odtenek druge barve, nato pa v prostor vnesite predmete ali pohištvo v svoji najljubši barvi. Za njeno ozadje zato izberite barvo, ki vašo najljubšo še bolj poudari. Pri vsem tem ne smete pozabiti tudi psihologije barv: še vedno velja, da nekateri odtenki modrih in zelenih delujejo sproščujoče in bolj sodijo v spalnice, recimo rdeče in oranžne barve pa bolj v dnevne prostore, kjer spodbujajo ustvarjalnost in druženje.

Soba

V vsakem prostoru najprej izberite 'glaven element', ki je lahko tudi okno ali kos pohištva. (Foto: Profimedia)

Barvne kombinacije za vsako ceno

Če ste recimo izbrali kavč v rdeči barvi, to ne pomeni, da morajo biti tudi obrobe zaves ali preproga v rdeči barvi. Velikokrat te barvne kombinacije delujejo vsiljene in prostor zaradi njih ne deluje usklajen. Najbolje je, da izberete paleto, s katero želite opremiti stanovanje, in nekaj glavnih kosov pohištva ali dodatkov v teh barvah.

Med stvarmi, ki jih že imate, zato izberite tiste, ki jih želite imeti v prenovljenem prostoru, in šele nato kombinirajte. Ne pozabite, da ne gre le za usklajevanje barv: upoštevati je treba tudi svetlobo in različne teksture.

Neupoštevanje 'glavnega elementa'

Vsaka soba naj ima tako imenovani glavni element, ki je lahko kamin, slika, večji kos pohištva ali kar koli drugega, kar v prostoru najprej pritegne pogled. Odločite se, kateri element je 'glaven', in drugo pohištvo in dodatke umestite okoli njega. Ta element je običajno največji v sobi, lahko pa je tudi pobarvana stena ali okno z razgledom. Tisti, ki ne prepoznajo takega elementa, se namreč lahko znajdejo v prostoru, ki daje videz nedokončanosti ali prenatrpanosti.

Razporeditev pohištva

Marsikdo pri opremi prostora naredi napako in pohištvo postavi izključno ob stene. Taka postavitev ne deluje usklajeno in ne spodbuja k druženju. Pri postavitvi morate vsekakor najprej upoštevati prostor, ki ga imate na voljo, in si ga pustiti dovolj za nemoteno gibanje. Tako pohištva ne postavljajte ob vrata ali tam, kjer veliko hodite. Vsekakor pa ga ne 'tiščite' ob zid. Če boste nekaj kosov premaknili na sredino sobe, boste ustvarili vtis toplega in dinamičnega bivanja.

Oziranje na trende

Če kupujete novo pohištvo, se bolj kot na trenutne trende ozirajte na lasten okus. Trendi namreč pridejo in grejo, vi pa boste z dragimi kosi pohištva ostali več let. Zato bodite pred nakupom prepričani, da ste jih izbrali zato, ker so vam resnično všeč, in ne le zato, ker so moderni.

Prav tako svojega denarja ne zapravljajte za dragocene okraske, ki nimajo druge funkcije kot okrasne. Razni kipci in ekstravagantne vaze naj ostanejo na trgovskih policah, in si raje privoščite kakovostno izdelane stvari, ki jih resnično potrebujete. Če se že ne morete upreti, tako okrasje kupite takrat, ko vse drugo že imate in vaš prostor potrebuje le še 'piko na i'.

Različne omare v sobi

Različni kosi pohištva ne sodijo v isti prostor, zato jih odstranite ali prenovite. (Foto: Profimedia)

Različni kosi pohištva

Če ste se znašli v svojem stanovanju s pohištvom, ki se med sabo razlikuje, se takih kosov znebite ali jih obnovite. Različne barve in materiali, ki ne sodijo skupaj, naj ne bodo v enem prostoru. Če nočete biti razsipni in zavreči pohištva, ki še ni dotrajano, v roke vzemite barve in čopiče in ga pobarvajte. Pri stolih lahko to težavo preprosto rešite z blazinami v barvni shemi prostora, mize pa pregrnite z okrasnimi prti.

Razstavljanje osebnih zakladov

Vsi mali zakladi, ki ste jih prinesli s počitnic ali ste jih dobili v dar od ljubih oseb, ne sodijo na razstavo. Vsak predmet, ki ga postavite na police ali na sredino mize, naj bo skrbno izbran in naj ne bo tam le zato, ker ima za vas veliko sentimentalno vrednost. Če boste imeli čim manj takih predmetov, vaš prostor ne bo dajal vtisa prenatrpanosti, poleg tega pa si boste tako tudi olajšali brisanje prahu.