Prestrašeni kuža

Bentley, ki po smrti lastnika živi v pasjem zavetišču, ima številne "psihične" težave. (Foto: animalfwd.blogspot.com)

V enem od zavetišč v mestu Kenilworth, ki se nahaja okoli 140 kilometrov severozahodno od Londona, prebiva menda najbolj prestrašen kuža na svetu. Borderski ovčar ima pri svojih šestih letih več težav, za katere domnevajo, da so povezane z izgubo lastnika.

Najbolj prestrašeni kuža

(Foto: animalfwd.blogspot.com)

Po smrti prvega lastnika je črno-beli kuža po imenu Bentley pristal v zavetišču in kmalu dobil novega lastnika. Ker je bilo njegovo vedenje precej nenavadno in za nove lastnike težavno, so ga po nekaj mesecih vrnili v zavetišče.

Tam so mu diagnosticirali monofobijo – strah pred samoto. Kuža se boji tudi teme in kar je še bolj nenavadno, strah ga je mačk. Njegove fobije gredo celo tako daleč, da se skriva za zofo, če je sam v prostoru in da beži že, če sliši mačje mijavkanje iz televizorja. V nervoznem stanju si grize nohte.

Da bi mu olajšali življenje, so se zaposleni v zavetišču dogovorili, da ga ne puščajo samega in ga tudi ponoči jemljejo domov.

Sicer pa pravijo, da je kuža nadvse prijazen in da se bodo njegove številne težave umirile, če mu bodo uspeli poiskati dom, v katerem je vsaj eden od družinskih članov stalno doma.

V zavetišču Dogs Trust v Kenilworthu domnevajo, da je na Bentlya vplivala nenadna izguba lastnika in da je kuža vsakič v strahu, da se ljudje ne bodo več vrnili in da bo ostal sam.

Žival v takšnem slabem stanju terja posebno skrb in nego ter pozornega lastnika, ki bo s psom znal in mogel ravnati.