Izdelki s polic v kuhinji in kopalnici so veliko bolj koristni, kot se na prvi pogled zdi. Ali ste vedeli, da lahko z mlekom odstranite madeže črnila na vaših oblačilih, da je lak za lase odlično sredstvo za odstranjevanje madežev šminke ali pa, da pena za britje učinkovito odstrani madež paradižnikovega soka?

Mleko

Z mlekom boste odstranili madeže črnila. (Foto: iStockphoto)

Mleko

Mleko je dober odstranjevalec madežev. Madeže črnila boste na barvnih oblačilih najlažje odstranili tako, da oblačilo potopite v mleko in ga tako pustite čez noč. Naslednji dan oblačilo operite kot običajno.

Mleko je učinkovito tudi pri boju s kavnimi madeži. Svež madež na oblačilu čim prej prelijte s hladnim mlekom in ga izperite z vodo, v kateri je raztopljeno malo detergenta za pranje.

Detergent - ga sploh pravilno uporabljate?

Šampon

Šampon vam bo pomagal odstraniti madeže z ovratnikov, saj bo razgradil telesna olja, ki se včasih naberejo na ovratniku srajce ali polo majice in pustijo madež. Deluje podobno kot detergent.

Šampon

Madeži s ovratnikov bodo izginili, če jih očistite z običajnim šamponom za lase. (Foto: iStockphoto)

Lak za lase

Svojo najljubšo belo srajco ste umazali s črnilom iz kemičnega svinčnika? Ne skrbite – na madež razpršite lak za lase in težava je rešena.

Lak za lase se je izkazal tudi kot učinkovito sredstvo pri odstranjevanju madežev rdečila za ustnice. Preden čistilo nesete v čistilnico, madež raje poškropite z lakom za lase. Počakajte deset minut in ga očistite z gobico, nato pa oblačilo operite v pralnem stroju kot običajno.

Zobna pasta

Čeprav zobno pasto večinoma poznamo kot nepogrešljivo za ustrezno osebno higieno, jo je prav tako mogoče uporabiti za različne potrebe v gospodinjstvu.

Z njo si pomagamo pri odstranjevanju trdovratnejših madežev z oblek in tudi s preproge.

Kot preizkušeno sredstvo je uporabna za odstranjevanje madežev z obleke, denimo sledi kemičnega svinčnika in rdečila za ustnice.

Zobno pasto nanesimo neposredno na madež, močno zdrgnimo, da bo madež izginil, potem s pomočjo vode pasto speremo z oblačila.

Pena za britje

Manjše madeže od hrane lahko odstranite s pomočjo pene za britje. Peno nanesite na madež, pustite nekaj sekund in jo sperite z oblačila ali s preproge.

Pena za britje je učinkovita tudi pri bolj trdovratnih madežih, kot so denimo tisti od kečapa ali paradižnikovega soka. Nanje nanesete in razmažete peno za britje (ne gel!), počakate, da se pena posuši, nato pa preprosto izperite.

Sladka gazirana pijača

Če ste oblačilo umazali s krvjo (popraskali ste krastico, mozoljček ali podobno), boste madež najlažje odstranili tako, da oblačilo namočite v sladko gazirano pijačo in jo tam pustite čez noč. Morda se sliši neverjetno, vendar zares deluje.

Učinkovita je tudi za odstranjevanje madežev na preprogi. Nanesite je na površino, počakajte, da se vpije in zdrgnite z grobo krtačo. Madež nato očistite še z milnico.

Krompir

Krompir uporabite za odstranjevanje blatnih madežev. Prerežite ga na pol in podrgnite po madežu, pazite le, da ne drgnete s tistim delom krompirja, kjer je lupina, saj boste tako madež le razmazali. Nazadnje tkanino za nekaj časa namočite v hladno vodo in operite v pralnem stroju.

Kombinacija teh čistil je smrtno nevarna!

Zobna pasta

Zobna pasta je uporabna za odstranjevanje madežev z obleke, denimo sledi kemičnega svinčnika in rdečila za ustnice. (Foto: Profimedia)