Velika krempljarka

Navadna krempljarka je vodna žaba, ki se pogosto pojavlja tudi v naših akvarističnih trgovinah. (Foto: Wikimedia)

Televizijska hiša Fox poroča, da se je veliko število lokalnih in zveznih služb lotilo odstranjevanja določene vrste žabe iz ribnika Lily v Golden Gate parku v San Franciscu. Gre za žabo, ki ji pri nas pravimo navadna krempljarka (latinsko Xenopus laevis).

Gre za invazivno vrsto vodnih žab, ki prihaja iz Afrike in naj bi bila odgovorna za izumrtje približno 200 vrst dvoživk po vsem svetu. Natančneje je za to kriva gliva Batrachochytrium dendrobatidis, ki je prisotna na njihovi koži in njih ne prizadene, za druge vodne živali pa je usodna. ''Milijoni žab umirajo, kot tega še nikoli nismo videli. Gre za katastrofo,'' je povedal biolog Vance Vredenburg.

Uvožena iz Afrike

Navadna krempljarka je bila v preteklosti pripeljana v laboratorije po vsem svetu, saj so na njih izvajali preizkuse, v medicini pa so med drugim z njihovo pomočjo ugotavljali nosečnost pri ženskah. Ko so okrog leta 1960 odkrili druge, natančnejše, načine ugotavljanja količine hormonov v urinu, so te žabe iz laboratorijev izpustili v najbližje ribnike. S tem so se močno razširile, skupaj z njimi pa tudi gliva. ''V Kaliforniji je zaradi tega pomrlo 99,9 odstotka populacije žab v gorah. Tudi v drugih delih sveta je ta gliva do roba izumrtja pripeljala številne vrste,'' je povedal Vredenburg.

Ekipa znanstvenikov trenutno temeljito raziskuje razširjenost glive, medtem pa so posamezniki v San Franciscu poprijeli za delo. Odločili so se, da bodo to vrsto žab odstranili iz ribnika, za kar uporabljajo vse mogoče metode, od pasti do posebnih priprav, da bi zaustavili širjenje bolezni. Gre za začasno rešitev, dokler znanstveniki ne bodo odkrili trajnejše.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na