Čiščenje prahu v vašem domu - 8

(Foto: Profimedia)

Redno vzdrževanje ima številne prednosti

Verjetno ste že ugotovili, da je čiščenje hitrejše in enostavnejše, če dom redno vzdržujete. Tak pristop pa lahko pomaga tudi našemu planetu, saj vedno čist dom lahko ostane tak ob uporabi nežnih čistilnih sredstev. Če hiše ali stanovanja ne čistite redno, boste morali namreč uporabljati močnejša, agresivnejša sredstva za čiščenje.

Naj pomivalno korito zablesti

Ključ čiste in bleščeče kuhinje je v čistem koritu. Pravijo, da je čistoča nalezljiva, zato vam ob pogledu na čisto pomivalno korito ne bodo ustrezale umazane ploščice in tla. Če pa imate že čisto kuhinjo, zakaj ne bi imeli še čiste kopalnice. Prav tako nalezljiv je tudi nered. Zato nikar ne dovolite, da manjši nered preraste v kaj večjega.

Ženska čisti

(Foto: Profimedia)

Pametno vzdrževanje kuhinjskih površin

Večina ljudi redno vzdržuje kuhinjo, zato tam ni potrebna uporaba pretirano agresivnih čistilnih sredstev. Za večino kuhinjskih površin bo dovolj že univerzalno sredstvo za čiščenje z razpršilom, dobra rešitev pa je tudi kis z vodo (je naraven, ni strupen in ni drag). Za kuhinjske elemente je priporočljiva vroča voda in milnica, posebno pozornost pa namenite ročajem in drugim področjem, katerih se pogosto dotikate. Vse navedeno se bo seveda lažje čistilo s krpo iz mikrovlaken, saj bo ta opravila veliko dela.

Preprečite mastne madeže

Vaša najboljša obramba pred umazanim štedilnikom je dobra preventiva. Mrežica za ponev, ki med peko ali cvrtjem preprečuje škropljenje maščobe po štedilniku, je nekaj, kar bi moralo imeti vsako gospodinjstvo. Tudi pri najbolj vzdrževanih ploščah je to najboljša izbira za preprečevanje nalaganja umazanije. Štedilnik pa je sicer zelo priporočljivo čistiti po vsaki uporabi.

Upočasnite, da bi bili hitrejši

Večina čistil potrebuje določen čas, praviloma nekaj minut, preden začnejo delovati. Zato ne hitite s predčasnim brisanjem ali spiranjem, saj v tem primeru površina ne bo dobro očiščena. Medtem ko izdelek začenja delovati, se vi lotite drugega opravila, recimo zložite posodo v pomivalni stroj.

Imejte stvari pod nadzorom

Preden začnete brisati prah ali pospravljati, se najprej znebite nereda. Tako bo čiščenje znatno lažje. Za začetek pospravite vse stvari tja, kamor sodijo. Da bi to dosegli, vsakemu predmetu določite posebno mesto: ključe obesite pri vhodnih vratih, obešalnike za plašče v omaro …

Preprečite nabiranje umazanije

Preprečite nabiranje umazanije po tuširanju tako, da pustite vrata kopalnice odprta in pustite zraku, da kroži. Če imate na tuš kabini zavese, jih dajte na eno stran, s čimer boste izboljšali pretok, vendar jih ne pozabite čez 20 do 30 minut znova raztegniti, da se lepo posušijo. V tuš kabini lahko tudi hranite gobico za čiščenje ploščic in steklenih vrat, zato po tuširanju obrišite te površine. Na ta način boste preprečili nabiranje plasti mila in vam ne bo treba pogosto čistiti notranje strani vrat.

Naj bo straniščna školjka vedno čista

Če želite vašo straniščno školjko ohraniti čisto, naredite vsak dan neko mešanico vode in milnice (denimo starega šampona ali gela za tuširanje), in sicer v razmerju 1 : 1. Z mešanico pobrišite desko in školjko, odvečno tekočino pa izlijte v notranjost. To opravilo vam bo vzelo le minuto časa.

Redno brisanje prahu

Doma imejte vedno robčke za brisanje prahu za enkratno uporabo, in ko so na televiziji oglasi, jo lahko obrišete. Gre za majhen napor, toda se izplača.

Pomivanje oken

(Foto: Profimedia)

Naj ima štirinožni prijatelj svoje mesto

Ljubljenčki so radi v družbi svojih lastnikov, tudi doma. Na žalost pa njihova koža in dlaka vsebujeta olja, ki lahko puščajo madeže na prevlekah in preostalih tkaninah. Zato si omislite posebne prevleke za pohištvo in žival naučite, da je njegovo mesto na posebnem kavču ali stolu.

Osredotočite se na tla

Razni koščki bodo naredili vašim tlom več škode kot umazani čevlji ali nogavice, saj lahko poškodujejo trdo površino, ko kdo nanje stopi. Da bi preprečili nadaljnjo škodo, vsak dan posesajte dnevno sobo in preostale prostore, katere zelo pogosto uporabljate. Poleg tega, da boste imeli čista tla, boste dolgoročno gledano prihranili, saj boste preprečili poškodbe in verjetno obnovo tal. Vsak teden pa ne pozabite z ustreznim nastavkom posesati prahu s knjig, polic, svetilk in drugih, manj dostopnih mest.

Enostavna, zračna spalnica

Spalnice so praviloma čiste. Tam se najpogosteje nered pojavlja v obliki neuporabljenih oblačil, zato preden nastane 'gora', oblačila, ki jih ne nosite dlje časa, podarite ali zavrzite. Postiljanje traja le nekaj minut, urejena postelja pa pomeni veliko za celoten videz spalnice.

Čas je na vaši strani

Ljudje običajno ne morejo učinkovito počistiti stanovanja ali hiše zato, ker 'skačejo' z opravila k opravilu in ne opravijo naloge v celoti. Zato se svetuje uporaba alarmov, da se osredotočite na en prostor v stanovanju ali hiši in šele po koncu nadaljujete čiščenje drugega prostora. Imate napovedan obisk čez eno uro? Nastavite alarm za 15 minut in očistite kuhinjo, naslednjih 15 minut porabite za pospravljanje dnevne sobe, nato 15 minut namenite kopalnici in zadnjih 15 minut porabite za urejanje sebe.