Bengalski tiger

Na svetu pa naj bi bilo le še 2500 bengalskih tigrov. (Foto: Reuters)

Nova študija z univerze v Cardiffu povzroča zaskrbljenost, da bodo veličastni bengalski tigri zaradi pomanjkanja raznovrstnosti genetskega materiala izumrli. Raziskovalci so se namreč povezali z indijskim nacionalnim centrom za biologijo in raziskali genetske značilnosti živali. Ugotovili so, da je izginilo kar 93 odstotkov genetskih značilnosti, ki so jih imeli tigri v preteklosti, predvsem tisti, ki so jih preučevali v letih od 1958 do 1947.

''To je mogoče pripisati izgubi življenjskega prostora tigrov, zmanjšanju njihove populacije in dejstvu, da se ne morejo več prosto gibati po večji površini. Zato se njihov genetski material več ne meša, kot bi se moral,'' je za BBC povedal profesor z univerze v Cardiffu Mike Brufuord. Strokovnjaki trdijo, da je te velike mačke mogoče rešiti pred izumrtjem le tako, da jim omogočimo mešanje različnih populacij in povečamo njihovo povezanost. Načrti, kako to zagotoviti, so že v teku in vključujejo sodelovanje več organizacij in rezervatov.

Bengalski tigri živijo predvsem v Indiji, v manjšem številu pa tudi v Nepalu in Bangladešu. Ta podvrsta tigra je najštevilčnejša, medtem ko so v 20. stoletju izumrle kar tri podvrste. Bengalski, včasih imenovan tudi indijski, tiger je na seznamu ogroženih živali od leta 2010, na svetu pa naj bi bilo le še 2500 živali.

Bengalski tiger

Posebej redki so beli bengalski tigri. (Foto: Reuters)

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na